- hirdetés -

A koronavírus járvány idején egyik nap azt halljuk, viseljünk maszkot, ha emberek közé megyünk, másnap pedig már azt, hogy ártalmasabb azt hordani, mint szabadon hagyni az arcunkat. Mi az igazság? Virológus professzor adott egyértelmű választ és magyarázatot kérdésünkre.

– Ez egy nagyon alattomos vírus, hiszen a megfertőzöttek túlnyomó többsége tünetmentes, ennek következtében nem is tudja magáról, hogy ő fertőz – kezdte Prof. Dr. Duda Ernő virológus. – Ezek az emberek tehát nyilvánvalóan úgy élnek, ahogy normális körülmények között élni szoktak. Találkoznak más emberekkel, és így megfertőzik azokat. Miután a koronavírus esetén egy cseppfertőzéssel terjedő vírusról van szó, így akár köhögés vagy beszélgetés, sőt éneklés vagy nevetés közben is átterjedhet a felszabaduló nyálcseppek által a vírus egyik emberről a másikra – folytatta.

Prof. Dr. Duda Ernő virológus: „A szájmaszknak jelentősége van!” (Kép forrása: szeged.hu)

A professzor hangsúlyozta, ebből logikusan következik az, hogy ha bármit az arcunk elé teszünk, – legyen az sebészeti szájmaszk, vagy egyszerűen egy kendő, sál – az nagyon sokat fog tenni védelmünk, biztonságunk érdekében. Prof. Dr. Duda Ernő kiemelte, az lenne a legcélravezetőbb, ha manapság az emberek egymást és saját magukat is állandóan, folyamatosan fertőzöttnek tekintenék! Hozzátette, mindenkinek igyekeznie kell elkerülni azt a szituációt, amikor ő lefröcskölheti a másikat, vagy a másik lefröcskölheti őt.

– Akárki akármit mond, a szájmaszknak jelentősége van! Borzasztó, ha egy hivatalos személy mondja azt, hogy a szájmaszkra nincs szükség, vagy hogy az káros! Tudni kell, hogy a maszk nem jelent 100 %-os biztonságot, így az sem jó, ha az téves biztonságérzetet nyújt, de annyi bizonyos, hogy jelenleg annak viselése a legtöbb, amit a saját érdekükben tehetünk – tette hozzá.

A virológus professzor elmondta, a szájmaszkot használat után nem kell feltétlenül eldobni! Mivel ez a vírus nagyon érzékeny a hővel és a mosószerekkel, szappannal szemben, így a maszk mosást és/ vagy vasalást követően újra felhasználható.

Kiemelt kép: mindmegette.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.