- hirdetés -

Április 6-tól érintkezés nélküli kézbesítési módot alkalmaz a Magyar Posta a személyes átvételt igénylő küldeményeinél. Az új intézkedés célja, hogy elkerülhetővé váljon a közvetlen fizikai érintkezés és tovább csökkentsék a fertőzésveszély kockázatát.

A kialakult járványhelyzet miatt a Magyar Posta a kormány rendelete alapján egy érintésmentes küldeménykézbesítési eljárást alakít ki, mellyel csökkenthető a fertőzésveszély kockázata. Az új eljárás, melyet április 6-tól alkalmaznak, lehetővé teszi, hogy a posta munkatársa és a címzett a küldemény személyes átadásakor elkerülhesse a közvetlen fizikai érintkezést.

A rendelet alapján, a veszélyhelyzet alatt a postások levélszekrénybe kézbesíthetik az ajánlott leveleket úgy, hogy ezt rögzítik a készüléken. A tértivevényes levelek, hivatalos iratok és csomagok esetében a címzettnek innentől kezdve nem kell aláírással igazolnia az átvételt. Elég a személyazonosságot igazoló igazolványainak adatait egyeztetnie a kézbesítővel, a lehetőség szerint legalább másfél méteres távolságból.

A kézbesítő ezt követően rögzíti az adatokat elektronikus készülékén, így pedig átvettnek minősíti a küldeményt. Hasonló módszer szerint járnak el a postákon, ebben az esetben a postai munkatárs jegyzi be az átvevő igazolására alkalmas okmányok típusát és számát, így ebben az esetben sem szükséges az ügyfelek részéről az aláírás.

További könnyítés, hogy a csomagot, a címzett kifejezett kérésének megfelelően alkalmi átvevőnek s átadhatja a kézbesítő, ha abban az esetben is rögzítik az átvevő adatait.

A kormány rendeletének értelmében a házi karantén miatt érintett címeken a tértivevényes ajánlott küldeményeket, hivatalos iratokat és csomagküldeményeket, kifizetési utalványokat a postás nem kézbesíti személyesen. A küldemények kézbesítését a karantén lejárta után kísérlik meg.

Ha sikertelen a kézbesítés, akkor az értesítőn megjelölt őrzési ideig tarthatják, annak lejártát követően pedig visszaküldik a feladónak. A karantén ideje alatt az ajánlott és közönséges levélküldeményeket minden esetben levélszekrénybe kézbesítik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.