- hirdetés -

Cipó, pizza és más finomságok elkészítését is elleshetik az otthon ragadt diákok Tóth Tamástól. Az orosházi születésű pedagógus a YouTube-on mutatja meg a nebulóknak, miként tölthetik el tanulás mellett hasznosan a szabadidejüket.

Nem csak süt, hanem fejtörőket, játékos feladványokat is ad a digitális munkarend miatt otthonról tanuló diákoknak Tóth Tamás, vagy ahogy mindenki hívja: Tamás bácsi.

A digitális munkarend bevezetése nem csak hivatásbeli, hanem magán életét is tejesen átszabta, a legtöbb időt a lakás falai között tölti.
– A gyerekekkel megvan a napi kapcsolat és úgy érzem, hogy minőségi oktatást kapnak a tanulók. Ebben hatalmas szerepe van a szülőknek is. A leállás előtti napokban nagy volt rajtam a nyomás, féltem, nehogy valamelyik tanulót elérje a vírus. Bár az iskola mindent megtett azért, hogy vigyázzon az iskolai polgárok épségére, benne volt a levegőben, hogy ez így nem lesz jó hosszú távon. Remek lehetőségnek tartom a home school-t. Nekem nagy boldogság az, hogy biztonságban tudhatom a tanítványaimat – ecsetelte Tóth Tamás.

Az otthon töltött idő szülte az ötletet, hogy a szintén otthon ragadt tanulóinak közvetlen hangvételű, hasznos és okító videós tartalmakat készítsen. Ezzel próbál tippet adni a tanulás mellett megnőtt szabadidő eltöltésére. Létrehozta a Van1kis szabadidőd? Elnevezésű Youtube és Facebook oldalakat, ezen felületekre tölti fel a videókat.

– Nem terveztem, hogy valaha vlogolni fogok. Az iskolán kívüli digitális munkarend bevezetésével átszerveződött az iskolai életünk. Nagyon jónak mondható a kapcsolatom az osztályommal, ezért gondoltam bejelentkezek hozzájuk online, és hogy ez a “látogatás” hasznos is legyen adok nekik tippet arra, mivel üthetnék el hasznosan a szabadidejüket. Ezt a YouTube-on keresztül tettem meg és nagyon meglepődtem, hogy másokat is érdekelt a videóm. Ezért elhatároztam, megszólítok más gyerekeket, családokat is. Örömmel tölt el, hogy van rá érdeklődés – mesélte a kezdeteteket Tóth Tamás.

Tóth Tamás és a frissen sült cipó. A gyerekek és szüleik már tudják hogyan készül
(Fotó: Farkas Nóra)

A vlogolás teljesen idegen számára. Az, hogy egy kamerával néz szembe, nem a tanítványaival nem könnyű feladat, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a mindennapi tanulnivaló mellé egy kis szórakozást is nyújtson a nebulóknak.

– Bár fiatalnak tartom magam, mégis inkább a krétapor és a katedra az én terepem. A digitális közeg nem ismeretlen, de mégis új dolog számomra, így örömmel próbálom ki magam ebben a formában is. Sok kreatív ötletet ad nekem a kialakult helyzet – emelte ki.
A sütés közel áll hozzá, egyik kedvenc szabadidős tevékenysége. Így jött az ötlet, hogy megmutatja, a konyhában nem csak unatkozni, hanem szórakozni és alkotni is lehet.

– Szeretek sütni. És valamennyire értek is hozzá. A családom legalábbis szereti amit készítek. Mivel magamon azt tapasztaltam, hogy a sütés egy jó program, szerettem volna ha a diákjaim is kipróbálják. Nincs ebben semmi különös, sütni jó buli, és ami nagyon fontos, offline tevékenység – mesélte. Hozzátette: A gyerekek megszólítását tartja fontosnak. Az, hogy mit sütnek ehhez képest mellékes.

Minden videóban egy-egy témáról is szó esik. Először a home school, azaz az otthoni tanulás, az utóbbiban pedig a jelenlegi helyzetben a szülőkre nehezedő nyomás került a középpontba. Az, hogy a jövőben milyen tartalmak készülnek még számára is rejtély, azonban az ötletelés mindig megy. A gyerekek részéről is több visszajelzést kapott már a pedagógus.

– Nagy szeretettel fogadták a gyerekek a vlogot, ez nagyon jól esik. Remélem egyre több kispajtást és családját köszönthetem a csatornámon hétről hétre – zárta a beszélgetést a pedagógus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.