- hirdetés -

Három telefon csörög folyamatosan, jönnek az üzenetek, a fotók és a videók a beteg gyermekekről. Dr. Király Csaba – ha csak lehet, és nem súlyos esetről van szó – így gyógyít. Digitális oktatás után itt a digitális rendelés.

Dr. Király Csaba az Orosházi Kórház Gyermekosztálya mellett Tótkomlóson és Battonyán rendel gyermekorvosként.
A járvány miatt két héttel ezelőtt arra kérte a szülőket, hogy enyhébb panaszok esetén ne menjenek be a rendelőbe, hanem próbálják meg otthon, az általa adott instrukciók alapján segíteni gyermekük gyógyulását.

– A járvány idején a legveszélyesebbek az egészségügyi ellátó helyek, ilyen például egy rendelő is. Így ha nincs nagy gond, akkor telefonon és videótelefonon zajlik a rendelés egy része. A számítógépes állomány jóvoltából azonnal rákereshetünk a beteg kórelőzményeire, és azt is láthatjuk, milyen gyógyszereket kapott az elmúlt időben. A szülők telefonon elmondják, mi a gyermek panasza, emellett gyakran fotót is küldenek a problémáról. Ha nem súlyos esetről van szó, akkor így is meg tudjuk oldani a vizsgálatot – magyarázza.

A legfontosabb eszközök (Forrás: bakonynana.hu)

Az enyhébb lefolyású betegségek recept nélküli készítményekkel is kezelhetők

A gyermekorvos elmondta, tudja, nem ez a legideálisabb megoldás, mégis úgy véli, ez a kevésbé veszélyes út. A telefonos kapcsolattartás célja, hogy a váróteremben minél kevesebben tartózkodjanak, így minimalizálják a fertőzés átadásának esélyét.

– Három napig tartó enyhe láz esetén vény nélkül lázcsillapítókat ajánlunk, amit hűtőfürdővel érdemes kombinálni. Hurutos állapot esetén orrcseppet és köptetőt javasolunk, amit szintén orvosi rendelvény nélkül be lehet szerezni a patikában. Fontos, hogy csak hurutos köhögés esetén kell köptetőt adni, száraz köhögésre a köhögéscsillapító a jó. Három napig tartó enyhe hascsikarásra, hányásra, hasmenésre megoldást nyújthat a diéta és a probiotikum szedése. Abban az esetben sem kell bejönnie a betegnek, ha receptköteles gyógyszerre van szükség, hiszen minden gyógyszertár látja, melyik páciensnek mit írunk fel benn a rendelőben. A szülő a gyermek TAJ kártyájával és a saját személyi igazolványával kiválthatja a készítményt – folytatta.

A recept nélkül kapható készítmények mellett ott vannak a házi gyógymódok is (Forrás: babaszoba.hu)

Ugyanannyi munka, de más módszerekkel

Dr. Király Csaba hozzátette, ha bármi gond van, akár rendelési időn kívül is, hétvégén vagy ünnepnapokon is állnak a betegek rendelkezésére. Az új rendszerrel sokat változtak számára a munkanapok.

– Sokkal kevesebben jönnek be így a rendelőbe, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a dolgunk. Három telefonunk van, mind egyfolytában csörög, sőt a szülők rendelési időn kívül is bátrabban kérnek tanácsot akár telefonos üzenetben is. Segítség lehet a számukra, ha a Szegedi Gyerekklinika facebook oldalát meg meglátogatják, ahol egyrészt sok jó tanácsot olvashatnak, másrészt az összes szakrendelés telefonszámát vagy e-mail címét megtalálják – tette hozzá.

A gyerekorvos kiemelte, az Orosházi Kórház Gyerekosztályára csak egy előzetes szűrés, vagyis háziorvosi vagy központi ügyeleti vizsgálat után, beutalóval mehetnek a betegek. Ezt a szabályt a járvány miatt nagyon szigorúan betartják, így arra kér mindenkit, súlyos esetben első útjuk a gyerekorvoshoz vagy az ügyeletre vezessen!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.