- hirdetés -

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni az otthonokat. Írjuk, hogy mit tehetünk a kéthetes korlátozás alatt.

A kormányrendelet első pontja szerint mindenki köteles a más emberekkel való szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, a másik embertől lehetőleg 1,5 méter távolságot tartani, amit a tömegközlekedési eszközökön is alkalmazni kell. Bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, ott csak a foglalkoztatottak tartózkodhatnak, kivétel az elkészült ételek kiadása és házhoz szállítása.

A rendelet hatálya alatt, tehát március 28. és április 11. között az állampolgárok csak alapos indokkal hagyhatják el lakhelyüket.

Ilyen alapos indoknak számít többek között a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettségek, a mezőgazdasági, gazdasági, erdészeti tevékenység és az ezek elvégzéséhez szükséges eszközök beszerzése. Napközben kiskorú gyermekeinket is kísérhetjük. Az egészségügyi ellátást is igénybe vehetjük, beleértve olyan szolgáltatásokat is, mint például a gyógytornász, pszichoterápiás vagy fizioterápiás ellátás.

A temetések és a házasságok sem maradnak el, csupán szűk családi körben engedélyezettek. Egyénileg végezhetünk sport- és szabadidős tevékenységet is. A rendeletben felsorolt üzletekben vásárolhatunk, és szükséges esetekben a hivatali ügyeket is intézhetjük, illetve a postára is mehetünk. A kormányrendelet ugyanilyen alapos indoknak sorolja, ha szülői jogainkat, kötelességeinket teljesítjük, hitéleti tevékenységet végzünk, vagy segítséget nyújtunk az arra rászorulóknak.

Fontos, hogy a 65 év felettiek állampolgárok csak reggel 9 és 12 óra között tartózkodhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban. Ebben az időszakban az ott dolgozókon kívül más korosztály nem is léphet be.

A rendeletben foglaltak betartását a rendőrség ellenőrzi, aki ezeket a pontokat megszegi szabálysértést követ el és 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírságot kaphat.

A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben is, ami ide kattintva érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.