- hirdetés -

Az eddigi 5 ezer forint helyett 15 ezer forintos összeghatárig használhatjuk PIN-kód megadás nélkül bankkártyánkat.

Április 15-től változik a Pay Pass, azaz az érintéses kártyás fizetés értékhatára. Ennek oka a koronavírus-fertőzések megakadályozása és visszaszorítása. A Pénzügyminisztériumnál úgy vélik, ezzel a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált.

A minisztérium becslései szerint a változással nagyjából 670 millió tranzakció történhet anélkül, hogy a vásárlók, ügyfelek a terminálokat megérintenék.

Azonban a 15 ezer forintot meghaladó fizetések esetében az eddig is megszokott módon meg kell adni a bankkártya PIN-kódját, ez a visszaélések elkerülése végett fontos. Ugyanúgy meg kell adni a kódot, ha öt egymást követő tranzakció történt a bankkártyával, tehát hatodjára már be kell írni a négy számjegyű kódot. Ez esetben az értékhatár már nem számít. Szintén meg kell adni a PIN-kódot ha az egymást követő vásárlások összértéke meghaladta a 150 ezer forintot.

Azok, akik okos telefonjukon vagy okos órájukon aktiválták a kártyás fizetési lehetőséget, nem kell megadniuk PIN-kódjukat, hiszen saját készülékükön ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel tudják elindítani a tranzakciót. Így elég az okos eszközöket a terminálhoz közelíteni és a fizetés meg is történik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.