- hirdetés -

A jövő héten még a megszokott módon, november 2-tól azonban szigorúbb biztonsági feltételekkel fizethetnek bankkártyáikkal az OTP ügyfelei internetes vásárlásaik során. Több lépésben kell majd azonosítaniuk magukat, bizonyítva, hogy valóban ők a tulajdonosai a használni kívánt kártyának.

A többlépcsős azonosítással az év végéig azok az ügyfelek találkozhatnak

  • akiknek be van állítva az OTP Bank Internetes biztonsági kód szolgáltatása, tehát internetes betéti- vagy hitelkártyás vásárláskor egy SMS-ben kapott kóddal hagyják jóvá a fizetést;
  • illetve azok, akik az OTPdirekt internetes szolgáltatásba való belépéshez adták meg mobiltelefonszámukat.

A bank ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a változás 2021. január 1-jétől azonban már minden bankkártya-birtokost érinteni fog, mivel ekkortól az Európai Unión belüli internetes kereskedőknek és szolgáltatóknak kötelező lesz erős ügyfél-hitelesítést alkalmazniuk a bankkártyás vásárlásoknál.

Akik még nem adták meg a telefonszámukat a banknak vagy nem jelentették be a változást, azoknak most pótolniuk kell, ha jövőre is szeretnének az interneten vásárolni bankkártyájukkal.

Mit kell tenni?

  • Azon ügyfeleknek, akiknek nincs beállítva a mobiltelefonszámuk a banki azonosításhoz, első lépésként meg kell adniuk azt, és regisztrálniuk kell az internetes biztonsági kód szolgáltatásra bármelyik OTP Bank fiókban személyesen.
  • Akinek már be van állítva a mobiltelefonszáma, de még nem regisztrált az internetes biztonsági kód szolgáltatásra, ezt megteheti az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, vagy OTPdirekt internetes szolgáltatáson keresztül, vagy bármelyik OTP Bank fiókban.
  • Azoknak is érdemes ellenőrizniük, hogy az érvényes mobiltelefonszámuk van-e rögzítve, akik korábban már megadták elérhetőségüket a banknak. A mobiltelefonszámot az ügyfelek ellenőrizhetik az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, az OTPdirekt internetes szolgáltatásban, az OTPdirekt telefonos ügyintézői szolgáltatásban, vagy a legközelebbi OTP bankfiókban.
  • Akinek már van internetes biztonsági kód szolgáltatása és használja az OTP SmartBank alkalmazást, november elején a legújabb verzióra érdemes frissítenie azt.

Az azonosítás menete vásárláskor

Két lehetőség áll az ügyfelek előtt a többlépcsős azonosításra.

  • Választhatják az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazást, így a vásárláskor a bankkártya-adatok szokásos megadása után egy felugró értesítést kapnak a mobiltelefonjukra, amire rákattintva belépnek az alkalmazásba, majd az alkalmazáson belül egy jóváhagyással – például valamelyik biometrikus azonosítójuk megadásával – engedélyezhetik a vásárlást.
  • Az internetes bankkártyás vásárlások jóváhagyására a mobiltelefonos alkalmazáson kívül az SMS-ben kapott Internetes biztonsági kódot is használhatják az ügyfelek, amihez november 2-ától már az úgynevezett TeleKódot is meg kell adniuk. Fontos azonban, hogy az alapértelmezett Telekódot meg kell változtatni ahhoz, hogy internetes vásárlások jóváhagyásához használható legyen.

További részletekről a bank honlapján tájékozódhatnak a pénzintézet ügyfelei.

(Kiemelt kép forrása: computerworld.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.