- hirdetés -

Az elmúlt időszakban a koronavírus járvány miatt megindult a roham a boltokban. Sokan vásárolták fel a lisztet, tojást, cukrot. Azonban nemcsak az élelmiszer boltokban nőtt meg a forgalom, a kenyérsütőgépek is kelendőbbek lettek.

Már több napja érezhető és látható Orosházán a koronavírus miatti pánikvásárlások eredménye. Sok üzletben hiányosak a polcok ott, ahol máskor a liszt, a cukor, a tojás, az ásványvíz és a fertőtlenítőszer szokott tömött sorban állni.

Többen azért vásároltak nagy mennyiségű lisztet, cukrot és élesztőt, mert úgy döntöttek a kenyérért sem szeretnének sorban állni ebben a helyzetben, inkább maguk készítik el vekniüket. Ezt az általunk megkérdezett elektronikai üzlet munkatársa is igazolta, aki kérdésünkre elmondta, valóban megfigyelhető, hogy megnövekedett a kereslet a kenyérsütőgépekre, emellett az olajsütőgépek iránt is többen érdeklődtek az elmúlt időszakban.

Azok számára, akik szeretnék otthon elkészíteni a család mindennapi kenyerét, de nem találtak receptet ajánljuk Szilasi-Horváth Tiborné saját receptjét:

Hozzávalók

Az esti kovászhoz:

125 ml víz, 125 g kenyérliszt, 25 g élesztő (friss), fél evőkanál étolaj

A tésztához:

0,5 kg kenyérliszt (lehet afele teljes kiőrlésű búza liszt és sokmagvas búzacsírás liszt.) 15 g só, 5 g porcukor, 1 evőkanál étolaj, 250 ml víz

(Fotó: Szilasi-Horváth Tibor)

Elkészítés

Előző este (vagy 3 órával előtte) elkészítjük a kovászt. A kovászhoz a hozzávalókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. Majd folpakkal letakarjuk. langyos helyen tartjuk reggelig.

Másnap az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az esti kovászt, a vizet a végén adjuk hozzá, mert lehet picit többet, de lehet, picit-kevesebbet vesz fel a tészta ez lehet minden lisztnél más. Jól kidagasztjuk legalább 10 percig. Amíg a tészta fényes, nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. Ez nagyon lényeges, így marad szép fényes a kenyerünk.

Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük kb. 30 percig, addig míg duplájára nem kel. Majd átgyúrjuk és visszatesszük 40-45 percre, amíg ismét duplájára nem nő. Kiborítjuk a deszkára, és megkerekítjük, vagy formázzuk, cipónak. Majd beletesszük a tepsibe. Kelesztjük még 30 percig, majd bevágjuk.

A sütő aljára edényben (mi őzgerincbe) vizet teszünk. Mehet a 230 C fokos sütőbe 40-45 percig. Az utolsó 10 percben alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni! A sütőből kivesszük és (megmosdatjuk), lespricceljük vízzel. Ha így járunk el, csodálatosan fog cserepesedni, beszélgetni a kenyerünk. Nagyon finom ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.