- hirdetés -

Jól használjuk a háztartásokba került sárga, szelektív kukákat? Mit rakhatunk a barna kukába? Mikor nyit a komposztálótelep? Kérdéseinkre Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója adott választ.

– 2017. májusától kezdve Orosházán is lehetőség van a háztartásokban a szelektív hulladékgyűjtésre. Ekkor kezdték el a bejelentett igénylések után kiosztani a lakosok számára a sárga színű hulladékgyűjtőket, melyből jelenleg 7700 található meg a helyi háztartásokban – tudtuk meg Benkő Ferenctől, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.vezérigazgatójától, aki hozzátette, az orosháziak alapvetően rendeltetésszerűen használják ezeket az edényeket, vagyis papírt és műanyagot helyeznek beléjük, viszont van egy tipikus hiba, amit sokan elkövetnek.

– A leggyakrabban előforduló hiba, hogy szennyezett, főként zsírral és olajjal bevont hulladékot helyeznek el a hulladékgyűjtő edényekben. Ezekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni, nincs módunk elszállítani – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A telephelyen még hétszáz barna kuka várja a járvány végét (Fotó: Palcsek István)

A zöld hulladék gyűjtésében változás lép életbe a következő hónaptól. A DAREH bázis Orosháza térségének 1700 darab barna kukát adott ki, melyből 1000 darab már gazdára is talált. A 240 literes űrtartalmú barna kukák a zöld hulladék gyűjtésére szolgálnak majd a jövőben, felváltva ezzel a zsákos megoldást.

– A koronavírus járvány miatt a maradék 700 barna kuka kiosztását jelenleg szünetelteti a DAREH bázis, később azonban lesz még lehetőség az igénylésre. A zöld hulladékot is – akárcsak a sárga kukákat – havonta egy alkalommal fogják elszállítani – tette hozzá a vezérigazgató.

Ami a barna kukába már nem fért, azt március 19-étől a komposztálótelepre is kivihetik majd a lakosok. A komposztálótelep szerdától vasárnapig 8-tól 16 óráig tart nyitva. Térítésmentesen egy lakos egy alkalommal egy köbméter zöld hulladékot vihet ki a telepre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.