- hirdetés -

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű eső hullott országszerte, több helyen, így az Orosháza környéki földeken is megállt a víz. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közlése szerint nincs belvízhelyzet a térségben.

A március hónap csapadékos időjárással kezdődött, így Orosháza környékén is. Megkeresésünkre az ATIVIZIG igazgatója elmondta, néhány nap alatt összesen közel 60 milliméter csapadék jelentkezett.
– Március 6-án egy nap alatt több mint 20 milliméter csapadék hullott le, amely a sokéves átlag közel kétszerese. Így természetes, hogy a lokális, mély fekvésű területeken vízfoltok jelentek meg, amelyek nem tekinthetőek belvízi elöntésnek – nyilatkozta dr. Kozák Péter.

Hozzátette, a 2019 ősz-2020 téli időszak csapadék intenzitása átlagosnak mondható, azonban a talajvízszintek átlag alatt alakultak a térségben. A lokális területek vizes foltjai a következő néhány napban el fognak tűnni, beszivárognak, illetve elpárolognak, ezzel hozzájárulnak a helyi vízkészletek helyben tartásának elvárásához.

Dr. Kozák Péter kiemelte, a térségben a belvízelvezető-csatornák befogadóképessége megfelelő, és amennyiben a csatornákon az indulási vízszintet meghaladó vízállás alakul ki, úgy a szivattyútelepeket is üzembe helyezik, további intézkedést nem vezetnek be.

Kiemelt fotó: illusztráció / tmkronika.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.