- hirdetés -

Szinte hihetetlen, de az egykori Orosházi Állami Gazdaság – ma Agro M Zrt. – története már hetven esztendőre nyúlik vissza.

Orosháza egykor és ma is egyik meghatározó mezőgazdasági nagyüzemének történelme a Tankerület 1950-es megalakításával kezdődött. Az akkori vezetéstől feladatul kapta, hogy bázisa legyen a szocialista mezőgazdasági nagyüzemek számára képzett szakemberek gyakorlati oktatásának, szolgáljon mintaként a szocialista mezőgazdasági nagyüzemeknek, nyújtson segítséget azoknak új technológiák kipróbálásával, neveljen értékes, jó teljesítőképességű tenyészállatokat, termeljen vetőmagot. Az első mérleg beszámoló 1950. júliustól, december 31-ig szól.

Itt kezdődött (Fotó: Palcsek István)

A megalakulás utáni évek rengeteg munkával, kínlódással, kudarccal, de eredményekkel is jártak. A vetésszerkezet sokféle növény termesztését foglalta magába: gabonafélék, kukorica, cukor- és takarmány répa, lucerna, takarmány- és vetőmagborsó, az első években gyapot, és a tanulók oktatását szolgálandó-még sokféle növény a bemutató parcellákon. Az állatállomány összetétele is erősen az oktatást szolgálta: ló, szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, méhészet illetve még az egyes fajokon belül különböző fajták is voltak. Ekkor a hagyományos paraszti gazdaságokhoz hasonlóan a növénytermesztési munkák a lófogatos és a kézi-munkaerős művelésre alapozódtak. A gépesítés előretörésével az országoshoz hasonlóan egyre csökkent a lótenyésztés jelentősége, majd végül teljesen megszűnt.

A szarvasmarha tenyésztés régen is és napjainkban is fontos terület (Fotó: Agro M)

1967/68-ban politikai döntés eredményeként a Szöllősi Állami Gazdaság hozzácsatolásával megalakult az Orosházi Állami Gazdaság. Ugyanekkor bővült a kerület mintegy duplájára, a szomszédos TSZ-ektől átvett területekkel. Miután az Állami Gazdaság megalakult, az oktatási cél háttérbe szorult, így több ágazat juhászat, baromfi ágazat, méhészet – is megszűnt. A szarvasmarha ágazat a mai napig működik, és a legnagyobb fejlődés ezen a területen történt.

Kiváló eredményekkel rendelkezik a sertéstelep is (Fotó: Agro M)

1970-71-ben földcserével Árpádhalma és Répástanya a Béke TSZ-hez került, és megkezdődött a BÁG sertéstelep építése, amelyet később a cég a tulajdonostársaktól kiváltott.
1995-ben jött létre az AGRO-M Rt. és működik mind a mai napig ma már ZRt.-ként.

A magas fokú gépesítés teszi jövedelmezőbbé a növénytermesztést (Fotó: Agro M)

A növénytermesztés fő feladata régen és napjainkban is az állattenyésztési ágazat tömegtakarmány, valamint szemes terménnyel történő ellátása. A vetésszerkezet is ennek a követelménynek van alárendelve. Nagyon jó adottságokkal rendelkezik a növénytermesztési ágazat, hisz a táblák zöme egy blokkban, tömbökben helyezkedik el, hatalmas előny a „nadrágszíj parcellákban” gazdálkodókkal szemben. A manapság egyre nagyobb szerepet betöltő gépesítés teszi ezt lehetővé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.