- hirdetés -

Az elmúlt ötven év során kétszer volt vényköteles, és most másodjára lett szabadon megvásárolható az Algopyrin. Miért ez a sok változtatás? Utánajártunk a kérdésnek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (továbbiakban OGYÉI) hét nappal ezelőtt adta ki tájékoztatóját, miszerint másnaptól, február 20-ától tíz metamizol hatóanyag-tartalmú készítmény szabadul fel a vénykötelesség alól. Köztük szerepel az Algopyrin is, melynek kalandos története lassan 50 évre nyúlik vissza.

– Az Algopyrin 1992-ig vényköteles volt, majd tizenöt éven át, egészen 2007-ig szabadon megvásárolhatóvá vált – kezdi dr. Nagy István háziorvos.
– 2007-ben furcsa módon maga a gyártó, a Sanofi javaslata alapján lett újra orvosi rendelvényhez kötött. Ennek oka, hogy a statisztikai adataik szerint évente 9-10 millió doboz fogyott belőle az országban, vagyis ezek alapján minden felnőtt évente 2-3 dobozzal szedett be az Algopyrinből. Furcsa, hogy a gyógyszergyár maga ellen beszélt, mégis érthető volt a szabályozás, hiszen az adatok szerint nem csak a betegek szedték a készítményt, hanem a társadalom zöme kontrollálatlanul használta azt – mondta el a háziorvos. 

Dr. Nagy István háziorvos (Fotó: Palcsek István)

Dr. Nagy István hozzátette, 2007-ben egy másik tényező is szerepet játszhatott a vénykötelessé tételben, ez pedig a gyógyszerek szabadabb árusításával állt kapcsolatban. Ettől az évtől ugyanis sok forgalmazási engedélyt kérő üzletek (köztük nagyáruházak, benzinkutak stb.) is kínálhatták polcaikon ezeket a készítményeket.

Az erősebb gyógyszer lett vény nélkül kapható

2007-től tehát egészen 2020. február 20-ig vényköteles volt kilenc, metamizol tartalmú társa mellett az Algopyrin is, majd egy váratlan bejelentés után ez a korlátozás megszűnt.

– Számomra ez megdöbbentő – folytatta dr. Nagy István. – Nem értem a hirtelen döntés okát. Az ibuprofén tartalmú gyógyszerek vénykötelezettsége csak májusban fog érvénybe lépni, de már hónapokkal korábban értesítettek mindenkit a jövőben bekövetkező változásról. Az Algopyrin esetén viszont nem ez történt. 2020. február 12-én jelentette be az OGYÉI, hogy ez a készítmény hamarosan felszabadul a vénykötelezettség alól, és február 19-én már jött a hír, hogy holnaptól már érvényben is van az új rendelet. Pedig ha a két hatóanyagot összehasonlítjuk, az ibuprofén sokkal „lájtosabb”, mint az Algoryrinben található metamizol. Az utóbbi gyógyszer erősebb, mégis szabadon kaphatóvá tették. Nem lehet tudni, miért jött ez a döntés ilyen hirtelen, szinte pánikszerűen. Sem a február 12., sem a 20. nem kerek dátum, így még inkább érthetetlen az időpontválasztás – tette hozzá a háziorvos.

Illusztráció: egeszsegkalauz.hu

Dr. Nagy István hangsúlyozta, szakmai szempontból nagyon elhibázottnak tartja a vénykötelezettség megszüntetését.

„Az öngyógyítás veszélyes!”

– Sokan üdvözlik ezt a döntést, pedig közismert az Algopyrin csontvelő-károsító hatása. Elhamarkodottnak és indokolatlannak tartom az egész intézkedést. Ne a gyógyszertárba szaladjunk fájdalom esetén, hanem menjünk el az orvoshoz! Ne a patikustól várjuk a jó tanácsot, és ne a piacon kérjük ki az ismerősök véleményét, hanem keressük fel a háziorvosunkat! A fájdalom egy általános fogalom, aminek vannak típusai, megjelenési módjai, jellegzetes helyei. Ehhez kell igazítani a gyógyszer fajtáját és mennyiségét! A fájdalom valójában egy tünet, de annak megszüntetéséhez az okot kell felderíteni. Azzal, hogy a vénykötelezettség alól felszabadították ezeket a készítményeket, gyakorlatilag kivezették a betegeket az orvosi rendelőkből. Pedig mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Érdekes, ha rossz az autónk, nem kezdjük el otthon, önállóan megoldani a problémát, hanem elvisszük egy autószerelőhöz, és még fizetünk is érte. Ezzel szemben a háziorvoshoz ritkán fordulunk segítségért, pedig ő nem kér pénzt a szolgáltatásért. Az öngyógyítás veszélyes dolog! Ha fájdalmunk van, forduljunk szakemberhez! – zárta gondolataid Dr. Nagy István.

Kiemelt kép: levadaszva.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.