- hirdetés -

Mintegy negyvenen érkeztek Gellértegyházára azért, hogy meghallgassák dr. Verók Attila művelődéstörténész előadását. A Péntek Esti Beszélgetések témája ezúttal az írás kultúramegtartó ereje volt.

A Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány tavaly indította útjára beszélgetés sorozatát. A Péntek Esti Beszélgetések február 21-én elérkezett a negyedik alkalomhoz.

– Minden hónap harmadik péntekére szervezzük ezeket az alkalmakat. Az eddigi eseményeken többnyire Gellértegyháza, illetve a magyarság volt a téma – ismertette Gyevi-Nagy Lászlóné, a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány koordinátora.

Dr. Verók Attila volt a Pénte Esti Beszélgetések sorozat vendége (Fotó: Palcsek István)

Az idei első előadást az orosházi születésű dr. Verók Attila művelődéstörténész, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense tartotta. Címe az írás kultúramegtartó ereje volt.

– Témája, hogy a Magyar történelem, művelődéstörténet során az írás, milyen szerepet játszott abban, hogy a magyar kultúra, az identitás megmaradjon – tájékoztatott dr. Verók Attila.

A bemutató során az előadó különböző művelődéstörténeti, – elsősorban könyvek világából vett – példákkal illusztrálta beszédét.

– Olyan dolgokat mesélek, amelyek kissé kitágítják a horizontot és bizonyítják, hogy a magyar kultúra nyomait nemcsak Magyarországon, hanem azon kívül is érdemes keresni – magyarázta.

(Fotó: Palcsek István)

Mint mondta, nagyon fontos az identitás megőrzése.

– Magyarként a magyar nemzetet reprezentáljuk, próbáljuk fenntartani. Éppen ezért fontos, hogy a nemzeti identitás kérdéseiről, ahol csak lehet beszéljünk – mondta a művelődéstörténész.

Dr. Verók Attila előadását követően a résztvevők feltehették kérdéseiket, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.