- hirdetés -

A lovak emberre gyakorolt jótékony hatásáról, gyógyító erejéről bizonyára sokan hallottak már. Kulikné Szepesi Kitti lovasedző és oktató nem csak önmagán, hanem a hozzá járó gyerekeken is érzi, tapasztalja azt a pozitív változást, amit egy ló képes előidézni. Ez az állat egy igazi társ.

– Emberi tulajdonságai vannak – kezdi Kitti. – Ha a külső ingerek a megszokottól eltérőek, akkor azt megérzi, felveszi az esetleges bizonytalanságomat, a rajtam mutatkozó feszültséget, és úgy fog viselkedni, mint én. Hatalmas kötődés tud kialakulni közte és a gazdája közt, hiszen egy rendkívül hűséges állatról van szó, aki sok törődést igényel. Nyolc lovam van, akikkel nap mint nap foglalkozom, sétálok velük, babusgatom őket, lecsutakolom és felnyergelem valamennyit – mesélte a lovasoktató. Kitti elmondta, a ló sokszor valóban úgy viselkedik, mint az ember. Ki tud ülni az arcára, ha valami nem tetszik neki, látható rajta, aznap milyen lábbal kelt fel. Kulikéknál az állatok hét napból ötöt dolgoznak, de ha látják rajtuk, hogy nincs kedvük a munkához, akkor hagyják őket pihenni. Mert a lovak személyiségek. Lelkük érzékenysége is hasonlít az emberekéhez.
– Képesek féltékenykedni, ha nem kapnak elegendő figyelmet. Ha az egyikhez odalépek, akkor előfordul, hogy a mellette lévő fúj rá és kapar. Ilyenkor ki kell engesztelni a sértődöttet egy kis répával és simogatással – mesélte mosolyogva Kitti.

Kulikné gyerekeket is lovagoltat délutánonként. Tapasztalatai szerint a legtöbb esetben a gyerekek és a lovak közt erős kötődés és igaz barátság alakul ki.

Kulikné Szepesi Kitti (Fotó: Palcsek István)

A gyerekek megnyílnak és lejjebb adnak a pörgésből

– Sokan először megijedtek a termetüket látva, de aztán néhány alkalom után oldódnak a kicsik. Az egyik kislány nem beszélt idegenekkel, velem sem, de 5-6 alkalom után a lónak köszönhetően megnyílt. A kezdeti megszeppenés után már azért szomorkodott, mert el kellett mennie. A gyerekek nem csak azért jönnek, hogy lovagoljanak, hanem mert varázslatos barátság alakult ki köztük és az állat közt. Aztán már mindketten igénylik egymás társaságát. Van, aki kijön minden nap azért, hogy láthassa, megsimogathassa, legeltethesse kedvencét. A ló nyugalmat áraszt, és olyan egy igazi barát, aki megőrzi a titkaid – mesélte.

Kitti elmondta, egy ló a hiperaktív gyerekekre is nagyon jó hatással van. Türelemere tanítja őket.

– Itt ezeknek az ovisoknak, kisiskolásoknak el kell fogadniuk, hogy nem minden úgy fog történni, ahogyan ők szeretnék. Kitartónak és türelmesnek kell lenniük, ha a lóval együtt akarnak dolgozni. Rá kell jönniük, hogy nem egy fabábun ülnek, hanem egy élőlényen, egy mozgó állaton, amit ők irányítanak, tőlük függ, hogy az mit csinál. És akkor elkezdenek lejjebb adni a pörgésből – emelte ki Kitti.

Van egy testvérpár is a tanulói közt, akiknek egyensúlyproblémájuk volt, és korábban még hintába se mertek ülni. Eltelt 15 alkalom úgy, hogy nem ültek fel a ló hátára, csak simogatták azt. Ma már, négy-öt hónap eltelte után egyedül irányítják a lovat, és olyan magabiztosságra tettek szert, hogy a hintában is egyedül lökik magukat. Kitti nagyon büszke rájuk.

Egy ló igazi társ, aki mindig megértéssel fogad.

– Van úgy, hogy nem igénylem más emberek társaságát, de a lovak közé mindig szívesen jövök. Tudom, hogy bármikor számíthatok rájuk, várnak engem és örülnek nekem. Ez megnyugvást ad a számomra – zárta Kitti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.