- hirdetés -

Az I. Világháborúban elesett katonák emlékének adózva alkotta meg a Hősök szobrát Pásztor János 1927-ben. Az idén 93 éve felállított szobor azóta is töretlenül hirdeti a katonák hősiességét, a Hősök Napján is minden évben helyet biztosítva a városi megemlékezésnek.

Az I. Világháborúban elesett 1156 orosházi hősnek állít emléket a Kossuth utcában található Hősök szobra. A kompozíció képzésére 1926-ban írtak ki pályázatot, amit 1927 elején Pásztor János ötlete nyert meg, az általa tervezett szoborcsoport fénykép az év januárjában érkezett meg a mérnöki hivatalba.

A fényképről ezután azonos méretű faprofilt készítettek, melyet bronzszínűre festettek, próbája február 25-én volt. A profilt hat különböző helyen is felállították, a községházán a szoborbizottság végül hosszas vitát követően a tervező, Pásztor János javaslata alapján az Árpád-kert mellett döntött. A szobor avató ünnepségét 1927. október 23-án rendezték.

1927-ben rendezték a szobor avató ünnepségét (Fotó: szoborlap.hu)

Érdekesség, hogy az akkori újságban többen is bírálták a szobor elhelyezését, mert fákat kellett kivágni és az akkor megszokott sétautak közül is többet áthelyeztek. A szobor lábazatánál lévő címerpajzs fölül 1945-ben lefűrészelték a Szent Koronát és az akkori Tanácsháza udvarán dróttal felkötve lógott.

Ez azonban csak átmeneti állapotnak számított. Az évek során számtalan megemlékezésnek biztosított helyszínt az Árpád-kert és a szobor, a május végére eső Hősök Napján is minden évben a szobor előtt tisztelegve emlékeznek meg a világháborúk áldozatairól.

A Hősök Napján is a szobornál tisztelegnek az elesett katonák emléke előtt (Fotó: szoborlap.hu)

A 3 méter magas kompozíció az akkori kor romantikus jelképeinek sokaságát tartalmazza. Megtaláljuk rajta az ősöket jelképező idős, bajuszos férfit, aki a kezében puskát tartó katonával együtt támogatja a haldokló sebesültet. Mellettük az égre tekintve fohászkodó özvegy látható, ölében az árván maradt gyermekkel.

A talapzat lábánál a címerpajzson a már említett Szent Korona, a keresztbe helyezett zászló, a kézifegyver és a drapériára állított rohamsisak látható. A talapzat felirata jól összefoglalja az alkotás lényegét, az emlékéül szolgáló katonák hősiességét: A Hazáért 1914-1918.

(Forrás: Dr. Kiss A. Sándor: Mi orosháziak III. Orosháza, 2007)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.