- hirdetés -

Országszerte május utolsó vasárnapján ünnepeljük azokat a hősöket, akik az első és második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején életük árán is megvédték az országot. A magyar hősök emlékünnepe alkalmából május 26-án koszorúzták meg az Árpád-kertben található I. világháborús emlékművet.

Az esemény elején Antal László képviselő beszédében elmondta, még tartott az első világháború háború, amikor törvénykezési szinten már gondoltak az áldozatok emlékének megörökítésén, május 26-án pedig az Árpád-kertben is megemlékeztek a hősi halottakról.

– Országszerte mindenhol megemlékezéseket tartanak a magyar hősök emléknapján. Ezen a napon azokra a katonákra emlékezünk, akik az első és második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején életük árán is megvédték az országot. Az áldozatok többsége távoli harctereken halt meg, temetésükről a katonatársak gondoskodtak, a hazaszállításukra nem volt sok esély. A családi gyászon túl, a kollektív emlékezet is gondoskodni kívánt a halottak emlékéről, melynek megörökítését 1917-ben foglalták törvénybe. Az 1920-as években aztán országszerte emlékműveket építettek, melyek minden időkön át a hazaszeretet oltáraiként szolgálnak – mondta megnyitóbeszédében Antal László.

A koszorúzás előtt a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóinak műsora következett, akik versekkel, énekkel és hangszeres játékkal készültek a jeles alkalomra. Az első koszorút Orosháza Város nevében Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István alpolgármester és Antal László képviselő helyezte el az emlékmű előtt. Ezután a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető dr. Takács Árpád főispán nevében Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal hivatalvezetője emlékezett meg a hősi halottakról.

A városi intézmények közül az Evangélikus Egyházközség és a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Jézus-szíve Plébánia és az Eötvös József Katolikus Általános Iskola, a Református Egyházközség és a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Fidesz Magyar Polgári Szövetsége, a fegyveres testületek és rendfenntartó szervek, a Vörösmarty Mihály Székhelyintézmény, a napköziotthonos óvodák, az Orosházi Kistérség Egységes Szociális Központja, a Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat, a közművelődési és közgyűjteményi intézetek, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és a Történelmi Vitézi Rend Békés Vármegyei Székkapitánysága helyezett el koszorút.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.