- hirdetés -

A látszat ellenére februárban is bőven találhat magának a kertész, ha épp egy kis kerti testmozgásra vágyik.

Februári tennivalóink közül a gyümölcsösben, a törzstisztogatás után következik a fák koronájának ritkítása, mert csak a napsütötte, széljárta ágak között biztonságos a kártevők elleni védekezés és a gyümölcsérés.

Az őszibarack és a szőlő termőremetszését ne siessük el! Várjunk türelemmel mindaddig, amíg a rügyek kissé duzzadni kezdenek és maguktól jelzik, milyen hosszú termőcsapokat kell hagyni ahhoz, hogy kielégítő termés legyen.

Ha a föld fagya kiengedett, a felszín megszikkadt, ne késlekedjünk a korai zöldségek vetésével.

Azokat a magvakat vethetjük korán, amelyek az átmeneti talajmenti fagyoktól nem károsodnak. Ilyen a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a vöröshagyma, a hónapos retek, a fejes saláta és a mák.

Egy kiskertbe elegendő palánta hajtatását a konyhában is megtehetjük (Fotó: csurgó.hu)

Hozzá kezdhetünk a palántaneveléshez is, mert annyi palántát, amennyire egy kiskertben szükség van, a konyhában is fel lehet nevelni. A korai fejes saláta, karalábé, korai fejeskáposzta, korai kelkáposzta és brokkoli magot vásároljuk, és ezeket még február végéig vessük el. A magvetésből hat hét alatt serdülnek kiültetésre alkalmas palánták.

Az a tapasztalat, hogy amit ilyenkor el lehet végezni, azzal a munkával most kell foglalkozni, mert a tavaszi kerti tennivalókat csak elmulasztani lehet, elodázni, elhalasztani nem!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.