- hirdetés -

Asztalosként kezdte, a tűzifa szállításába 2011-ben vágott bele Hevesi János. A nagyszénási Hevesi Trans Kft. tág szállítási körzettel rendelkezik, a fa szállítása mellett rönkfűrészeléssel és fűrészáruk értékesítésével is foglalkozik.

– Alaphelyzetben asztalosként dolgoztam, azonban a 2008-2009-es gazdasági válság környékén egyre csökkentek a munkák. Lakossági és egyéb asztalosipari termékeket gyártottunk, gondolkoztam régebben is azon, hogy megpróbálkozhatnék a tűzifaárusítással. Ennek végül 2011-ben jött el az ideje – mesélt a kezdetekről Hevesi János, a Hevesi Trans Kft. ügyvezetője.

Mint mondta, olyan volt, mint egy mókuskerék, beleálltak és azóta töretlen lendülettel végzik a munkát. A Nagyszénáson, az Orosházi úton található telephelyen minden eszköz a rendelkezésükre áll, a 40 tonnás hasítógép segítségével bármilyen méretű fát fel tudnak aprítani. Ezen kívül a szállítás is innen indul, a fát legtöbbször Romániából szállítják hozzájuk.

Orosházán kívül Békéscsabára, Gyulára, Mezőkovácsházára, Szarvasra, Gádorosra és Kondorosra is szállítottak már. Mint mondta, a tűzifát vásárló ügyfeleket két csoportra tudná osztani. Vannak, akik előre megveszik, már a tavaszi vagy a nyári időszakban, ők rendszerint 50-100 mázsányi fát is rendelhetnek. A másik csoport tagjai aktuálisan, a hidegebb időszak beköszöntével vásárolják meg a fát, átlagosan 5-10 mázsánként.

– Elég tág a szállítási körzetünk, nincs meghatározva, hogy honnan érkezzenek a megrendelések. Amit érdemes tudni, hogy nem ingyen szállítunk, hanem guruló kilométerenként 120 forintért – tette hozzá Hevesi János.

Nem csak szállítás

A szállítás mellett rönkfűrészeléssel, valamint fűrészáru értékesítésével is foglalkoznak.
– A rengeteg rönköt, ami a tűzifával együtt érkezik, gyakran megmentem és felfűrészelem, mondjuk pallónak. Bárki hozhat hozzánk rönköt, például gyertyán-, bükk- vagy tölgyfát, a lényeg, hogy méretre és formára fűrészeljük – avatott be a részletekbe az ügyvezető.

Mint mondta, a tüzeléshez megfelelő a rönkből készült hasított és kuglira vágott fa is. Jelenlegi terveik között szerepel tavasszal vagy a nyár időszak elején egy olyan félautomata gép vásárlása, amely nem lánc-, hanem körfűrésszel vágja a fát, ugyanúgy 40 centiméter átmérőjű rönkökig feldolgozva.

– A keményfa mellett rönkszélezéket is árusítunk már 6-7 éve, amit nagyon szeretnek az emberek, hiszen sokkal szárazabb szokott lenni a fűrészüzemek telepein. A mérés mindig helyben, 30 tonnás, hitelesített digitális mérlegen történik – mondta Hevesi János, hozzátéve, hogy a telephely mellett a tavalyi évben egy 10 x 20 méteres szerelőműhellyel bővültek.

Hevesi János hozzátette, szeretné 14 éves lánya és 8 éves kisfia életéhez is megteremteni a biztos anyagi hátteret, de hogy ők felnőttkorukban csatlakoznak-e a vállalkozáshoz, az még a jövő zenéje.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.