- hirdetés -

Dr. Szabó Pétert, a Kodolányi János Egyetem rektorát kérdeztük arról, miért fontos a diplomaszerzés, és miért éri meg épp Orosházán, a Kodolányin tanulni.

– A közvéleménnyel ellentétben nincs ma elég diplomás Magyarországon. A doktoriskolában annak idején Czeizel Endre volt az egyik tanárom, és ő azt mondta, a genetikai állomány alapján 100 emberből 90 alkalmas diplomaszerzésre. Az egyetem létrehozásakor célul tűztem ki, hogy az arra érdemeseknek lehetőséget adok a végzettség megszerzésére. Mindezt úgy, hogy a tanulás jókedvűen, örömmel történjen – mondta el a rektor, hozzátéve, a mai, dinamikusan fejlődő világban rengeteg szakma törlődik és sok új születik rövid idő alatt.

– Az ipari társadalomból egyre inkább megyünk át az posztindusztriális társadalomba, ahol valóban a tudás számít. A társadalom és a gazdaság számára szükséges tudás jelentős része felcsúszott már a diplomás kategóriába. Csak értelmiségi módon lehet ezeket a szakmákat művelni. Ha egy érettségiző gyermek megkérdi, mi a biztos jövő, azt válaszolom: „Ha kíváncsi vagy, és tudsz tanulni, az már kezdetnek nagyon jó.” Folyamatos tanulás vár mindenkire, így rám is – emelte ki Dr. Szabó Péter, aki elmondta, a Kodolányi egyetem egyik fő feladata tanulni tanítani a diákokat, mindezt úgy, hogy közben felhívják a figyelmüket arra, hogy új dolgokat tudni nagyon szép dolog. Hozzátette, jó lenne, ha ezt már a középoktatásban is jobban végeznék.

(Dr. Szabó Péter, korábbi fotó)

– Ma már nincs olyan, hogy megszerzek huszonévesen egy diplomát, és azzal életem végéig elvagyok. Ez már egy más világ. Sőt az a kép is kezd eltűnni, hogy bemegyek a munkahelyemre, ott vagyok 8-tól 4-ig, és fizetést kapok érte. Fel kell készítenünk a fiatalokat arra, hogy ez hamarosan már nem így lesz – hangsúlyozta. A Kodolányi János Főiskola 1992-ben jött létre. Dr. Szabó Péter egyik alapítójaként akkor, 33 évesen fejébe vette, hogy egyszer ebből az intézményből egyetemet csinál, aminek doktori iskolája is lesz. Az előbbi már sikerült, az utóbbi folyamatban van.

– Ez nem csak egy kicsi épület Gyopároson. Itt van helyben a világ! Amit az oktatók és a kutatók tudnak, az nemzetközi szintű. A tudást nagyon tudatosan, jó módszertannal adjuk át a hallgatóknak. Egyetemként már sokkal szélesebb körű és izgalmasabb oktatásra nyílik lehetőségünk, mint egykoron főiskolaként. A diákok feladata, hogy szívják le ezt a tudást az oktatóikról! Ha meglesz a doktori iskolának, akkor tudjuk majd számokkal is bizonyítani, hogy Magyarországon az elsők között vagyunk a felsőoktatási intézmények körében, sőt azt is, hogy a nemzetközi rangsorban is nagyon jó helyet szereztünk már meg magunknak – emelte ki a rektor.

(Fotó: Rosta Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.