- hirdetés -

Szeptemberben indította útjára, és idén szeptemberig tart a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárának olvasásnépszerűsítő akciója, az Olvasháza.

„A lelke mélyén mindenki szeret olvasni, csak van aki még nem találta meg a kedvenc könyvét.” Ez a mottó, az játékban résztvevőknek a könyvtárosok is segítenek annak a bizonyos könyvnek a meglelésében. A „hogyan” kérdésre Tengerics Éva gyermekkönyvtáros válaszolt:

– Három korcsoport részére hirdettük meg az játékot. Alsósok, ötödik-hatodikosok, és a hetedikes, illetve idősebb diákok részére. 4, 6, illetve nyolc könyvet kell minimálisan elolvasniuk a játék időtartama alatt. Úgy kezdődik, hogy mi, könyvtárosok elolvasunk sok-sok könyvet, melyek közül, amiket a gyerekeknek ajánlunk, azokat egy külön asztalra sorakoztatjuk. Amikor ezek közül kölcsönöz a játékban résztvevő, kap vele egy rövidke feladatlapot, melyet – ha elolvasta a könyvet- játszva ki tud tölteni. Amikor visszahozza a feladatlappal együtt, kap egy pecsétet a nálunk őrzött olvasónaplójába. Akiknek szeptember végéig összegyűlik a megfelelő számú pecsétje, részt vesz a sorsoláson, melyen mi mást is nyerhetnének, mint értékes könyveket – mutatja be a játékot Tengerics Éva.

A sportpálya alatt kalandos, sportos történetek vannak (Fotó: Csányi József)

Érdekesebbé tették a könyvtárosok a játékot „Olvasháza” térképével is. A rajta szereplő helyek egy-egy témakört jelölnek. Ha valamelyikből választ a játékos, a saját kis jelét odatűzi a térképre. Ezzel a többiek is tudják, ki, mit olvas éppen. A csipkeboltban a régi korokban játszódó könyvek, a mézeskalács házikóban a mesék, az állatkertben az állatos könyvek vannak.

Az eddig benevezett, mintegy harminc gyermek élvezi a játékot. A könyvtárosok arra bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzanak. Szeptemberig még sok idő van, benne sok szabadidő, amelyet könyvvel, olvasással is tölthetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.