- hirdetés -

A gyermekek biztonsága 2020-ban is a fogyasztóvédelmi intézkedések középpontjában marad: már hétfőn megkezdődött az innovációs minisztérium által elrendelt országos játékvizsgálat, amelynek során alaposan ellenőrzik a hagyományos boltok és a webáruházak kínálatát is.

Megkezdődött a játékok idei országos ellenőrzés-sorozata, amelynek során a fogyasztóvédelem szakemberei az áruházláncoknál, a szaküzletekben és a webáruházakban kapható termékek mellett a vámhatárra beérkező termékeket is vizsgálják. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék, kizárják a magyar piacról a veszélyes játékokat, hogy a családok biztonságos árucikkek kínálatából válogathassanak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca akkreditált laboratóriumai minden évben vizsgálják a játékokat. 2020-ban a kémiai és fizikai ellenőrzések kiemelt termékkörei a plüssjátékok, játékbabák mellett, az összecsukható és lövedékes játékok, a fúvós játékhangszerek, szájharmonikák, sípok, a műanyag és latex léggömbök, műanyag labdák és orvosi játékkészletek.

A laboratóriumban végzett kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer-tartalmat mérik, míg a mechanikai ellenőrzés a termék kis méretű, könnyen leváló és fulladást okozó alkatrészeit, sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakítását veszi nagyító alá. Tavaly összesen 180-féle játékot vizsgált meg az ITM laboratóriuma, amelyek közül 87-féle gyermekjátékkal kapcsolatban merült fel kisebb-nagyobb probléma.

Az ellenőrzésekkor kockázatosnak minősülő árucikkek minden esetben lekerülnek a boltok polcairól, azokat az online kereskedelmi forgalomból is kivonják, súlyos esetben a kereskedőt, forgalmazót a termék vevőktől való visszahívására kötelezik. Nagy jelentőséggel bírnak a vámhatósággal együttműködésben a vámhatáron megvalósuló ellenőrzések is. Tavaly a vámon megállított közel 170 ezer darab játék 92 százaléka veszélyes volt, ezeket megsemmisítették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.