- hirdetés -

Dr. Nagy István háziorvossal készített interjúnk után az utca emberét is megkérdeztük arról, mennyire tart a koronavírustól.

Jakabovics Zoltán szerint nem tudjuk elkerülni a vírust, de ő saját magát nem érzi veszélyben.

Fotó: Palcsek István

Már a kertek alatt van a vírus. Európában már megjelent. Nem tudjuk, hogy milyen veszélyei vannak. A SARS vírus is hasonló volt, csak ott nagyobb volt a halálozási arány. A koronavírusnak százból kettő, annak százból négy. Az biztos, hogy a gyerekekre és az idősekre nézve a sima influenza is veszélyes. Megértem, hogy az idősebbek félnek, ők gyengébbek, a gyerekek meg még nem védettek. Én már hallottam azt is, hogy mutálódott valami. De egyszerűen ilyen világot élünk. És még mennyi minden van, amit nem tudunk. Hall az ember a bioterrorizmusról is, és a szándékosságról. Nem lehet ezen kiigazodni. Elkerülni szerintem nem tudjuk. Majd lecseng egy idő után. Az I. világháború végén is volt egy hatalmas járvány, a spanyolnátha, amiben sok millió ember meghalt, de aztán az is elmúlt. Nem tudunk ellene mit tenni.

Glász Ferencné úgy gondolja, nem csak az orvosok, hanem az emberek részéről is szükségesek az óvintézkedések.

Mellőzik a kínai boltokat a vásárlók. Mindenkiben benne van a félsz. Én még nem tettem különösebb védőintézkedést, nem vettem maszkot. De például fontosnak tartom a bevásárlás utáni alapos kézmosást. Sokan megfogjuk a bevásárlókocsit, vagy munkahelyen is a kilincseket, ez után kell a fertőtlenítés! Úgy gondolom, itt Magyarországon talán az influenzától még mindig jobban kell félni, mint a koronavírustól. Én hiszem, hogy megteszik az orvosok a megfelelő óvintézkedéseket, így még egyelőre biztonságban érezhetjük magunkat.

Kabodi Imre szerint az influenzától jobban kell tartanunk, mint a koronavírustól.

Azt hallottam a hírekben, hogy Magyarországon még nincs fertőzött, így én nem félek tőle. Hallottam, hogy Kínában már több százan meghaltak, meg hogy Európában is vannak megbetegedések, de én nem tartok attól, hogy megbetegszem. Megvan rá az esély, hogy eljut hazánkba, mégsem érzem magam veszélyben. Az influenzától jobban tartok, mint a koronavírustól. Legalábbis most itt Magyarországon. A gond szerintem az, hogy nem igazán voltak kemény fagyok. Azt hallottam, hogy a mínusz 10 fok alatti hidegek elpusztítják ezeket, de elég enyhe mostanában az idő.

Katona Ágnes bízik abban, hogy nem fog továbbterjedni a vírus.

Mindent elkövetnek, hogy ez a vírus ne jöjjön be az országba. Nagyon félnek az emberek, de én bízom a magyar orvosokban. Sokan hordanak maszkot, azt látom. Hátha kiküszöbölik, és a magyarok nem lesznek veszélyben. Úgy látom, kivizsgálnak mindenkit, hogy ne terjedjen annyira. Azt láttam a hírekben, hogy amikor egy kínai csoport jött hozzánk, őket kivizsgálják. Remélem, nem fog elszaporodni. Csak az emberek milyenek, félnek. Nem tudom, hogy fellőtték-e ezt a vírust.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.