- hirdetés -

Mi segíthet a megfelelő intézmény kiválasztásában? Ki legyen az, aki valóban meghozza ezt a hatalmas döntést? Mikor lehet bizonyos a számunkra, hogy választásunk valóban a legjobb sulira esett?

Nem kérdéses, hogy az ember legjobbat szeretné gyermekének. Minden területtel így van ez, az iskolával különösképp, hiszen napi 6-8 órát tölt ott csemeténk. Pável Éva védőnő segít a szülőknek a legfontosabb iskolaválasztási szempontok számbavételében.

Mi alapján válasszunk iskolát?
Óvoda után óriási váltás egy kisgyermek és családja életében az iskolai élet megkezdése. Sok esetben a szülők hosszas vívódása, keresgélése, információk áradatának begyűjtése előzi meg a választást.
– Érdemes figyelembe venni az iskola lakóhelyünktől való távolságát, lehetőségeinket a gyermek szállításával kapcsolatban.
– Fontos szempont saját gyermekünk képességének, személyiségének ismerete. Ne a versengés legyen a cél ezeknél a 6-7 éves, óvodából jött gyermekeknél!
– Tegyük fel magunknak a kérdést: Kell-e neki egy határozott tanár bácsi, vagy biztonságosabb neki egy tyúkanyó típusú tanár néni?
Azt gondolom, hogy első osztályban minden iskolában egy a cél: gyermekünk tanuljon meg írni, olvasni és számolni! Emellett lehetőségekhez mérten legyen sok játék az órán, a szünetben. Talán a legfontosabb szempont pedig az, hogy érezze jól magát, legyen boldog az iskolapadban, és ameddig és amennyire csak lehet , maradjon gyerek minél tovább!

Pável Éva

Mi segíthet a választásban? Ki döntse el, hogy melyik iskola legyen a befutó?
Nagycsoportban már szinte napi téma, hogy a „nagyok” hamarosan iskolába mennek. Elkerülhetetlen a kérdés, vajon hova fogok járni.
– Azt gondolom, gyermekünkkel érdemes ellátogatni az iskolák által szervezett nyílt napokra.
– Nézzen körül, ismerje meg a tanító néniket/bácsikat!
– Otthon beszéljük meg vele, melyik suliban hogyan érezte magát, ki volt neki szimpatikus stb.
Viszont azt gondolom, a végső döntést nekünk szülőknek kell meghozni. Egy kisgyermekre ne ruházzunk rá egy ekkora, felelősségteljes döntést!

Mi a helyzet akkor, ha rosszul döntöttünk? Mikor kell váltani?
Van az úgy, hogy ilyen-olyan okokból a választásunk mégsem válik be. Ha gyermekünk több hét, hónap után is
– szorong
– sír
– teljesítménye nem a képességeihez mérten alakul
– szóvá teszi, hogy nem érzi jól magát
– esetleg kiközösítik.
Ilyenkor érdemes felvenni a kapcsolatot az osztályfőnökkel, átbeszélni a lehetséges problémát. Ha mégsem jutunk dűlőre, ne hagyjuk, hogy gyermekünk iskolai évei kínkeservesen teljenek! Legyünk nyitottak a váltásra, változtatásra, hisz mindig gyermekünk testi- lelki egészsége legyen a legfőbb célunk.

Az iskolai beiratkozás időpontja április 11-12.

Kiemelt kép forrása: eduline.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.