- hirdetés -

Farsang közeledtével egyre több gyermek és felnőtt dönt úgy, hogy jelmezbe bújik. A megfelelő öltözék kiválasztásakor a lelkünkben megbújó különleges karaktert szeretnénk megszemélyesíteni, amelyhez nem árthat szakértő segítséget kérni. A témáról Kajári Zoltánné jelmezkölcsönző tulajdonossal beszélgettünk.

A farsang hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek időszaka.
– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy évről-évre egyre többen bújnak jelmezbe, azonban az arányok kissé változnak. A gyermekek, főleg felső tagozatban már kellemetlennek érzik társaik előtt a beöltözést, még a felnőtteknél egyre népszerűbbé és közkedveltebbé válik a farsangolás. A húszévestől, egészen a nyugdíjas korosztályig érkeznek érdeklődők a kölcsönzőbe – kezdte az ismertetőt Kajári Zoltánné egyéni vállalkozó.

(Fotó: Palcsek István)

Mint mondta, a gyermekek körében a legkisebbek még szívesen öltöznek be. A lányok általában hercegnők és mesefigurák, a fiúk szuperhősök, tűzoltók, rendőrök, valamint katonák bőrébe bújnak.
– Megfigyelhető, hogy a gyermekek ruhaválasztásában mindig meghatározó szerepet játszik a televízió és az internet által sugárzott aktuális trend. Kezdetben zárkózottak, de később nagy élvezettel öltik magukra a legkülönfélébb karaktereket – fogalmazott a szakember.

Gyakran lépik át a kölcsönző küszöbét tanácstalanul az érdeklődők.
– Ilyenkor mindig az a legfontosabb szempont, hogy az egyéniségéhez igazodó karaktert segítsünk neki megtalálni, hiszen lényeges, hogy igazán azonosulni tudjon vele – hangsúlyozta, hozzátéve, a farsang valójában a lélekről szól és arról, hogy megleljük, illetve megéljük a bennünk lakozó különleges, néha teljesen más karaktert. Emellett, alkattól is függ milyen ruhát ajánlanak az érkezőknek, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mindenki a számára leginkább megfelelő darabot válassza.

Jelmezválasztás tekintetében a férfiak leginkább a szuperhősöket preferálják, a hölgyek pedig a nőies stílust választják.

– Mostanában egyre gyakrabban fordulnak meg házaspárok a kölcsönzőben, de előfordul olyan is, hogy több fős társaság ékezik egy céges rendezvény előtt. Ilyenkor lényeges, hogy illeszkedjenek egymáshoz a jelmezek. A házaspárok például hercegnek és hercegnőnek is öltözhetnek – mondta mosolyogva.

Kajári Zoltánné zárásként úgy fogalmazott, az emberek igazán felszabadulnak jelmezválasztás közben. A farsangi esemény végén a jelmezt kikölcsönzők élményeiket, történeteiket megosztják velük, amely számukra mindig nagyszerű élmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.