- hirdetés -

Már gyermekkorában elkezdte klasszikus zenei tanulmányait Jámbor Ármin, amit idővel a jazz váltott fel. Az orosházi fiatalember zene iránti lelkesedése azóta sem változott. Számos koncertet adott már Ausztriában és magyar fesztiválokon zenekarával, a Nexus Lineup formációval, idén nyáron pedig szülővárosában szeretné bővíteni fellépéseik sorozatát.

– Korán megismerkedtem a klasszikus zenével, tanulmányaimat a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában kezdtem és kis idő elteltével biztossá is vált számomra, hogy ezen a területen szeretnék elhelyezkedni és a sikereimet gyarapítani. Ezért 14 éves koromban a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam a tanulmányaimat a klasszikus pályára készülve, Badó István tanár úr segítségével – idézte fel a kezdeteket Jámbor Ármin.

Egy évvel később azonban oktatója elhagyta az intézményt, ezért úgy döntött, ő is máshol folytatja pályáját. Így került Budapestre, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol az ország egyik legelismertebb szaxofonosa, Puskás Levente tanította. Azonban, ahogy teltek a hónapok, egyre világosabbá vált számára, hogy ez nem teljesen az, amit szeretne. Végül a jazz lett, ami első hallásra megváltoztatta az életét és a mindennapjai részévé vált.

Hamar rájött, hogy a zene az ő útja (Fotó: Bíró Valentina)

– A konzervatórium jazz tanszakán a műfaj elméletével és történetével kezdtem, Tűzkő Csaba tanítása alatt. Az érettségi után nagy örömömre felvételt nyertem a grazi zeneművészeti egyetemre, ahol a brit szaxofonos, Julian Argüelles tanítványaként kezdtem meg első évemet. Ez egy nagyon fontos állomása az eddigi életemnek, hiszen sokat tanulhattam rendkívül tudással bíró emberektől, melynek köszönhetően a „grazi jazzélet” részesévé válhattam – mesélte.

Egy álma vált valóra azzal, amikor egy New York-i trombitás, Jim Rotondi társaságában (a grazi egyetem jazz-trombita tanára) egy nívós jazzklubban állhatott színpadra, ahol azóta is rendszeresen fellépnek. Alig egy héttel a 2017-es jazz combo verseny előtt egy barátjával, Hofecker Dániellel közösen megalapították Nexus Lineup nevű zenekarukat. A november végi döntőben a neves zsűri az első díj mellett négy különdíjat is nekik ítélt.

Fiatal kora ellenére már több koncertet is adott Ausztriában és magyar fesztiválokon is

– A Nexus Lineup hűen tükrözi mind a csapat zenei világát, mind a tagok sokszínűségét, akiket kivétel nélkül a grazi egyetemen ismertem meg. Próbálunk összeköttetést teremteni a modern, kortárs, illetve a tradicionálisabb hardbop és swing stílusirányzatok között. Mindemellett egy igen izgalmas eklektikus, ám mégis egységesnek csengő összhatás születik meg – jellemezte művészetüket.

Műsorukban a zenekar tagjai által írt kompozíciók mellett a „Great American Songbook” örökzöldjei, klasszikus zenei adaptációk, valamint Stevie Wonder vagy a Toto együttes szerzeményei is felcsendülnek, természetesen saját feldolgozásban. Nemrég, Fragments címmel saját lemezt adtak ki, büszkeségüket pedig Graz mellett Bécsben, Dunaújvárosban, a Debreceni Bor és Jazz Napon vagy a Budapesti Jazz Klubban is bemutatták. 2018. szeptemberében a Zilina Intercontinental Jazz Contest legjobb négy zenekarába sikerült bekerülniük, de egyénileg sem volt Ármin számára sikertelen az elmúlt időszak.

Szívesen jönne Orosházára is koncertezni zenekarával, a Nexus Lineup együttessel

– Nagyon büszke vagyok rá, hogy ezen a lemezen két kompozícióm is meghallgatható, mint ahogy arra is, hogy nemrég, a 2019-es Belvárosi Jazzverseny szólista kategóriájában az első helyen végeztem – idézte fel büszkén a közelmúltbeli sikereket, hozzátéve, pihenésre idén sem lesz sok idejük, számos hazai és külföldi jazz fesztiválon szeretnének fellépni.

2020-ban a bemutatók sorát szülővárosában, Orosházán is szeretné bővíteni.
– Sose felejtsd el, hogy honnan jöttél. Ez a gondolat volt, ami megihlette bennem azt, hogy el akarom vinni a zenekart szülővárosomba és bemutatni az orosháziaknak is a zenei világunkat – tette hozzá.

És hogy mi az, amit a leginkább szeret abban, amit csinál?
– Zenésznek lenni számomra egy stílus, egy életvitel. Ez az, ami irányt ad, hatással van arra, hogyan érzek, mit csinálok egy nap, mivel töltöm a szabadidőm, hogyan gondolkodom a világról – zárta le a beszélgetést Jámbor Ármin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.