- hirdetés -

A január végi Gazdabál egyik illusztris vendége volt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára, Jakab Tamás.

A főtitkár elmondta, hogy újra örömmel fogadta el az Orosháza és Térsége Gazdakör meghívását, hisz Orosházán egy nagyon jól működő, erős gazda közösség dolgozik Horváth József elnök kiváló vezetésével.
– Az ehhez hasonló események elsősorban a szórakozásról szólnak, de mindenképp alkalmasak arra is, hogy elmélyítsék a gazdálkodók közti kapcsolatokat, melyeknek az erősebbé tételére nagy szükségünk van. Az agrárium jelentős változások előtt áll. Ebben az évben több olyan stratégiai kérdés is áll előttünk, melyeket együtt gondolkodva, a saját gazdasági érdekek mentén közösen fellépve jobban tudunk kezelni és hozzájárul a versenyképesség fenntartásához – fejtette ki Jakab Tamás.

A tavaszra tervezik a földtörvény módosítását, melynek egyik fontos eleme az osztatlan közös tulajdon rendezése.

A MAGOSZ főtitkára nem először fogadta el az orosháziak meghívását (Fotó: Rosta Tibor)

– Az osztatlan közös egy nagy és régi adósság. Problematikája, illetve kimérése része a birtokstratégiának, mely várhatóan már tavaszra a parlament elé kerül. A legnagyobb elvárás ezzel kapcsolatban az, hogy minél gyorsabban menjen, minél kisebb terhet jelentsen a gazdáknak és egyszerre minél több helyen, térségben tudjon megindulni. A mostani hatósági eljárás lassan halad, körülményes és drága. Ezen mindenképp változtatni kell. Ez stratégiai kérdés, mert ez a probléma gúzsba köti a jelenleg az agráriumot – fogalmazott Jakab Tamás.

A magyar agrárium jelenét, illetve jövőjét firtató kérdésünkre válaszolva a főtitkár optimista volt.
– Elég ha rápillantunk a statisztikai adatokra. Láthatjuk, hogy 2010-2018-ig a magyar agrárium kétharmadával bővült. Az irány jó, az elképzelések jók, viszont hogy ez az tendencia fennmaradjon sokat kell tennünk. Hogy a gazdálkodók versenyképességét meg kell tudjuk őrizni, összetett kérdés. Gondoskodnunk kell az öntözés fejlesztéséről, birtok stratégiáról, úgy kell változtatnunk az adózás politikát, hogy az jobban szolgálja a gazdálkodók érdekeit és erőt adjon számukra – hangsúlyozta a MAGOSZ főtitkár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.