- hirdetés -

Az elméleti képzés a hagyományos iskolapados mellett már e-learninges formában is végezhető. Rutinvizsga B jogosítványhoz már nem szükséges, úgyhogy a KRESZ-vizsga után már csak a forgalmi gyakorlat vár a leendő autóvezetőkre.

Szemenyei Béla autósiskola vezető, szakoktató segített a címben feltett kérdés megválaszolásában. A hasznos információk mellett egy-két esetleges buktatóra is felhívta a figyelmet.

Milyen tapasztalatai vannak az e-learninggel kapcsolatban?

– A fiatalabbak és a több műszakban dolgozó felnőttek gyakran választják ezt a megoldást. Statisztikai felmérések alapján elmondható, hogy az e-learningesek sokkal nagyobb százalékban mennek át sikeresen a KRESZ-vizsgán, mint a hagyományos, tantermi oktatásban részesülők. Akik e-learning elméleti képzésen vesznek részt, azoknak az elméleti vizsgán az elsőre sikeres megfelelési arányuk 14 %-kal magasabb, mint a tantermi képzésre járóknak. A gyakorlati vizsgán ugyanez 4,4%-kal magasabb. Ennek oka az, hogy nagyon szemléletes az oktatás, sok információ vizuálisan jelenik meg a tanulók előtt, vannak benne animációk, videók. Így sok szituációt be tudnak gyakoroltatni a jelentkezőkkel. Ezek nagyon hasznosak, és a gyakorlatba át lehet ültetni őket.

Szemenyei Béla (Fotó: Palcsek István)

Időtartamot tekintve mire számíthat a jelentkező?

– Többfajta hozzáférési rendszer létezik az e-learningben. Van 60 óra 90 nappal, 75 óra 180 nappal, 90 óra 365 nappal. Általában az elsőt, a legrövidebbet szokták választani. Mivel sokan még a 90 napot sem használják ki, átlagban 5-6 hetet vesz igénybe a KRESZ-vizsgára való felkészülés. Egy vizsgaközpont két hétre ad vizsgaidőpontot. Ennek sikeres teljesítése után hitelesített vezetési kartonnal lehet elkezdeni a vezetést. Ha az illető a heti három alkalmat tudja vállalni két tanórában, akkor az egy héten 6 órát jelent, vagyis bő egy hónap alatt a nagy átlag leteszi a forgalmi vizsgát. Így összességében elmondható, hogy 3-4 hónap alatt megszerezhető a jogosítvány. B kategóriánál ugye már rutin vizsga sincs. A jogosítványhoz szükséges még egészségügyi vizsgát tenni, de ez egy hétvégi, kb. négy órás tantermi képzés. Sőt, igazából ez a vizsga nem is tanfolyamköteles.

Mire figyeljen az, aki autósiskolát választ?

– Orosházán jelenleg öt autósiskola működik, mind remek szakértelemmel rendelkező oktatókkal rendelkezik. Talán a legjobb, ha személyes ismeretség van a tanuló és az oktató között, vagy ha a baráti körből tud valaki ajánlani egy olyan oktatót, akivel neki jó tapasztalatai voltak. Emellett természetesen fontos tájékozódni az árakat illetően is, illetve érdemes informálódni az autósiskola járműparkjáról is.

Van várólista? A KRESZ-vizsga megszerzése után kell várni a gyakorlati lehetőségre?

– Folyamatos dömping van. Sajnos nálunk is, mint sok szakmában, idősebbek a szakoktatók. Az átlag életkor a hatvanhoz közelít. A fiatalok közül nem nagyon választja senki a szakoktató-képzést. Kevés az oktató. Nálunk azonban nincs várólista. A volt tanulóink személyes ajánlásaiból megvan az éppen szükséges létszám, várakozni nem kell.

Mire kell odafigyelni a jelentkezéskor?

– Mielőtt a tanuló aláírja a képzési szerződést, nagyon fontos, hogy olvassa el azt alaposan, illetve vegye szemügyre az adott autósiskola írásos tájékoztatóját és vállalkozási feltételeit. Mert ha véletlenül úgy adódik, hogy az adott autósiskolánál feltorlódik a tanulólétszám, és emiatt a hallgató szeretne képzőszervet (vagyis autósiskolát) váltani, egyes autóiskoláknál ezt csak bizonyos feltételekkel tehetik meg. A rendelet kimondja, hogy képzési igazolást, – amin szerepel, hogy addig milyen képzésben részesült az illető – 3 munkanapon belül ki kell állítani a képzőszervnek, viszont azt az autósiskola dönti el, hogy valamilyen (például anyagi) feltételhez köti-e ezt a váltást. Nálunk ez ingyenes, de nem mindenhol van így.

Miért váltanak az emberek képzés közben iskolát?

– Van, hogy a szakoktató és tanuló a személyisége nem illik össze. Ilyen előfordul. Viszont ennél gyakoribb ok, hogy mivel nagyon sok a tanulóvezető, így előfordulhat, hogy nem halad úgy a gyakorlati képzés, ahogy azt a jelentkező szeretné. Ma már a jogosítvány szinte elengedhetetlen egy felnőtt ember életében. Mindenki szeretné gyorsan megszerezni azt. A sikeres elméleti vizsgától számított két évük van a tanulóknak a forgalmi vizsga teljesítésére. Értelemszerűen ennél sokkal hamarabb próbálják teljesíteni ezt, hiszen nem szeretnék az időt húzni, hanem a lehetőségekhez mérten minél előbb az utakat róni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.