- hirdetés -

Hideg van, fúj a szél, a bőrünk kiszáradhat, az ajkunk és kezünk akár ki is repedezhet. Hogyan óvjuk őket ebben a zord időben? Íme néhány jó tanács!

– A tél viszontagságos körülményeinek átvészelése nagy kihívás a bőrnek. A téli időszakban még a normál bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet, ezért regenerálásra szorul – kezdi Vida-Szabó Erika kozmetikus. – Különösen az arc-és kézfejek területén jelentkezhet a probléma. A kinti hideg levegő és az erős szél nagy stresszt jelent a bőröd számára. De nem csak a csípős, hideg levegő, hanem a fűtési szezonban az alacsonyabb páratartalmú, száraz benti levegő is csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és erősebben igénybe veszi azt.

Legfontosabb: a nedvesség pótlása

Vida-Szabó Erika, kozmetikus

A kozmetikus elmondta, mindenképpen gondoskodni kell a nedvesség utánpótlásáról, hogy elkerüljük a bőr kiszáradását! Az idénybe vett bőrnek aktív hatóanyagokra van szüksége! Télen különösen fontos az intenzív táplálás, és ezáltal a védekezőképesség javítása.

– Az érzékeny bőrűeknek ajánlott kerülniük az illatosított, lanolintartalmú termékeket, illetve azokat a kozmetikumokat, amikben színezőanyag található. A téli időszakban érdemes beszerezni olyan krémeket, amik sheavajat vagy makadámdió olajat tartalmaznak. Ezek hatékonyan csökkentik a bőr kellemetlen, feszülő érzését, és enyhítik a kipirosodást – folytatta Erika.

Fotó: Rosta Tibor

A kozmetikus kiemelte, az éjszakai krémeket száraz, érzékeny bőrűek ebben az évszakban akár nappal is használhatják, de természetesen ma már vannak kifejezetten erre a bőrt nem kímélő időjárásra kifejlesztett nappali krémek is. Ezek mind nehezebbek, és ilyenkor télen a szeles, hideg időben érdemesebb nappalra is egy nehezebb krémet választani.

– Sportoláskor, szánkózáskor, síeléskor kiemelten figyelni kell a bőrünk ápolására. Ezekben a hónapokban sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni a fényvédelemről. Pedig a napsugarak télen sem kímélik az arcbőrünket. Főleg hosszabb szabadtéri programoknál elengedhetetlen ez! A káros UV sugarak elleni védelem ilyenkor is nagyon lényeges – emelte ki a kozmetikus.

Gyógyszertári krémek magas hatóanyag-tartalommal

Erika a téli bőrápoláshoz a gyógyszertárakban egyre nagyobb választékban kapható termékeket is ajánlja. Ilyen például egy alap gyógyszertári készítmény, az úgynevezett mosakodókrém, amely fürdés vagy tusolás közben is hidratálja a bőrt. Már ezzel is sokat tehetünk ebben az időszakban a bőrünk kiszáradása ellen. Az arcbőr mellett a kezeinket is ápoljuk ezekkel a nagy hatóanyag-tartalmú készítményekkel, a zord hideg ugyanis a kézfejen is nyomot hagy. Még kesztyű használata mellett is berepedezhet, érdessé válhat a bőr. Ezen a területen is fontos a gazdag textúrájú krémek használata, hogy megőrizzük kezünk puhaságát.

– Mi professzionális termékeket használunk, ezeknek sokkal magasabb a hatóanyag-tartalma, mint a kereskedelmi forgalomban kaphatóaknak. Ezeket használjuk vendégeink bőrének megfelelő ápolásához, regenerálásához. Egy hónapban egyszer érdemes egy kozmetikai kezelést beiktatni, mert itt az adott ember bőrtípusának megfelelő hatóanyagokkal látjuk el a bőrt. Utóápolásként természetesen a vendégre bízzuk, – miután megfelelő tanácsokkal láttuk el őt – hogy a professzionális termékekkel vagy a drogériákban, gyógyszertárakban kapható készítményekkel kényezteti, táplálja bőrét.

A nyak a legkényesebb pont

– Egy nő arcához hozzátartozik a nyak és a dekoltázs bőre is. Ezt ugyanúgy ápolni kell. Legkorábban egy hölgynél a nyakon jelenik meg az öregedés. Erről a testrészről biztosan megmondható, hány éves az illető. Itt a legfontosabb a megelőzés. Ezt időben el kell kezdeni ápolni, az idő múlása ugyanis nagyon hamar nyomot hagy rajta – mondta el Erika.

A kozmetikus üzenete: Mindennap ápold, hidratáld és tápláld az arcod, a tested! Megéri, hiszen amellett, hogy komfortosabban érzed magad a bőrödben, még az idő múlása is később lesz rajtad látható!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.