- hirdetés -

A téli időszakban, könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy kapar a torkunk, köhögünk. Orvost kérdeztünk arról, mi lehet az oka a köhögésnek, illetve hogy panaszunkkal mikor forduljunk orvoshoz.

A légúti hurutok az őszi, téli időszak betegségei, melyeket általában vírusok okoznak.
– Ezek a vírusok a légutak nyálkahártyáját betegítik meg, ahol a csillószőrös sejtek azon dolgoznak, hogy mozgásukkal a külvilág felé tereljék a levegőbe bejutó apró szemcséket – ismertette dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos.

(Fotó: pixabay)

Kiemelte, a gyulladás miatt megnövekedett váladék termelődés, fokozza a kiürítési funkciót, vagyis köhögést okoz.
– A köhögéssel valójában tisztítjuk a légutakat. Használjunk zsebkendőt, hiszen a köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe juttatjuk a cseppeket. Emellett, lehetőség szerint minél többször mossunk kezet, hiszen többek között az influenza vírus is gyorsabban terjed a kilincsek megfogásával mint a tüsszentéssel – hívta fel a figyelmet az orvos.

A köhögés, amely nem jár magas lázzal jórészt csak tüneti kezelést igényel.
– Abban az esetben, ha légzési nehézség és láz is társul hozzá, minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat – mondta hozzátéve, előfordulhat az is, hogy a betegséget hosszan tartó köhögés követi, a sérült nyálkahártya regenerációja miatt.

Dr. Fodor Zsuzsanna kitért rá, jelenleg még nincs influenza járvány, általában rhinovirusok nehezítik a mindennapjainkat.
– A legjobb köhögéscsillapító a méz, de kiváló a magas 80-90 százalékos kakaótartalmú csokoládé is – tájékoztatott a háziorvos.

Mint mondta, a kakaóbabból készült italokat Európában a gyógyászat használta elsőként. A magas kakaó tartalmú „fekete csokik” idézik még ezt a múltat.
– A megfigyelések szerint, amellett, hogy finom, jelentős köhögéscsillapító hatása is van. Később, hogy élvezhető csemege legyen tejet, illetve cukrot adtak a kakaóhoz, melyből így tejcsoki lett. Azonban a csemege ebben a formájában elveszítette gyógyító hatását. A csokoládéban lévő fenil-etil-amin, mint tudjuk afrodiziákumként is szolgált, valamint nyugtató, örömérzést fokozó hatása sem elenyésző – zárta az interjút dr. Fodor Zsuzsanna.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.