- hirdetés -

Ismét kiállítás megnyitójának adott otthont január 22-én a Városi Képtár. A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott rendezvényen ezúttal a Szentesi Aktfotó Biennálé fotóit láthatták a művészetet kedvelő érdeklődők.

Régi jó kapcsolatot ápolnak egymással Orosháza és Szentes művészeti egyesületei és fotós csoportjai. Jó példa erre, hogy az idén huszadik alkalommal megrendezett Szentesi Aktfotó Biennálé vándorkiállítása már kétszer is szerepelt korábban a Városi Képtárban.

Ezúttal január 22-én érkeztek a művészetet kedvelő érdeklődők a Nagy Gyula Területi Múzeum, a Városi Képtár és a Szentesi Fotókör közös rendezvényére, melyet Tulkánné Fintor Dóra zongorán játszott produkciója nyitott. A kiállítás megnyitóján elsőként Szelényi Katalin, a Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársa köszöntötte a vendégeket.

Orosházán is kiállították a Szentesi Aktfotó Biennálé kiállítási anyagát (Fotó: Pirer Kata)

– A rendezvény a Magyar Kultúra Napja alkalmából jött létre, az előző két kiállítás sikeresnek bizonyult, meglátogatták többek közt iskolai csoportok, a Nicolas Müller Fotókör tagjai és természetesen a kiállítások törzsközönsége is. Idővel a következő kiállítás anyagát is szeretnénk bemutatni, de tervben van, hogy az Alföldi Fotószalon tájképekből, életképekből álló tárlatát is kölcsönkérjük a Múzeumok Éjszakájára – nyilatkozta Szelényi Katalin.

A kiállítás felvezetése mellett kiemelte a Magyar Kultúra Napjának többi orosházi rendezvényét is, a Székács József Evangélikus Iskola versmondó- és népdaléneklési versenyét, a megnyitóval párhuzamosan zajló Pál utcai fiúk színházi előadást vagy a Nagy Gyula Területi Múzeumban pár nap múlva megrendezett Thék Endre emléksarok avatását. Ezt követően Nagy István fotóművész, a kiállítás egyik szervezője vette át a szót.

Nagy István fotóművész nyitotta meg a tárlatot (Fotó: Pirer Kata)

– Az évszázadok során nagyon megváltozott a társadalom hozzáállása a természet egyik legszebb alkotásához, a ruhátlan emberi testhez. Ami egy-két évezreddel ezelőtt, a fejlett társadalmi rendszerben természetes volt, az utóbbi pár száz évben elfogadhatatlan, néha tiltott dolog volt. Ezt sokszor a kultúrák, egyházak, politika határozta meg. Szentesen sem indult könnyen, de immár a huszadik alkalommal jött létre a kiállítás – idézte fel Nagy István.

Elmondta, a vándorkiállításnak tervezett tárlat első megnyitójára még kevesen mentek el, de az azt követő napokban ez hamar megváltozott. Az évek során mintegy 2000 művet állítottak ki, volt olyan alkotó, aki 10-12 kiállításon is szerepelt képeivel.

A megnyitót követően a vendégek is érdeklődve vették szemügyre az idei tárlat anyagát, melyet még majdnem két hónapig, március 20-ig lehet megtekinteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.