- hirdetés -

A hét végén Pécsett rendezték a felnőtt birkózók válogató versenyét, melyen – elvileg – kiderül, kik utazhatnak Rómába a februári Európa-bajnokságra. A válogatón nem kaptunk választ minden kérdésre.

A három szakág – szabadfogás, kötöttfogás, női – 109 indulója között az Orosházi Spartacus Birkózó Klubot (OSBK) az év első válogatóján négy versenyző képviselte. Sok rangos hiányzója volt a versenynek. Legjobbjaink közül többen a válogatóval egyidőben rendezett római UWW-rangsorversenyt választották.

Szabadfogásban a 61kilósok közt, Lakatos Angeló révén volt érdekelt az orosházi klub. A súlycsoportban érdekeltek körmérkőzése után Angeló a negyedik helyen végzett. A győzelmet az ESMTK birkózója, a honosított Halidov Gamzatgadzsi szerezte meg.

Hosszabb kihagyás után állt újra szőnyegre az OSBK színeiben 70 kilogrammban Pusztai Tibor. Tizenegyen voltak ebben a súlyban. Az orosházi fiú elsőként a későbbi győztes ESMTK-s Asarin Roman ellen mérkőzött és szenvedett vereséget. A vigaszágon később jó birkózással megszerezte a bronzérmet.

A Pécsett járt orosházi különítmény (Fotó: OSBK)

Kötöttfogásban, a még junior korú, 55 kilóban versenyző Rácz Richárdban bíztak az orosházi klub vezetői és szurkolói. Ricsi jó birkózással a második helyen végzett a PEAC szerbiai versenyzője, Gazdag Krisztián mögött. Hozzá tartozik a krónikához, hogy az orosházi fiú, Sike András szövetségi kapitány meghívására, vasárnap este már el is utazott a felnőtt válogatottal az egyhetes dániai edzőtáborba.

Érdekesen alakult a válogató, a női verseny orosházi résztvevője, Szél Anna számára. Anna ellenfél nélkül nyerte meg a válogatót. Felnőtt riválisai, az 57 kilóban versenyző Barka Emese és az 59 kilóban induló Galambos Ramóna egyaránt a római versenyt választották.

A rómaihoz hasonló ranglista versenyeken való részvétel az olimpia szempontjából fontos. Az ötkarikás birkózó versenyeken, a sorsolásnál, ugyanis a kiemeléseket a ranglista pontok alapján végzik.

Összességében a négy orosházi versenyző azt hozta a pécsi válogatón, amit várni lehetett tőlük. A szövetség majd dönt. Az élet megy tovább, készülnek versenyzőink a 25-i junior válogatóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.