- hirdetés -

A várakozásoknak megfelelő évet zárt tavaly az orosházi Brill Hotel. Gabnai Csaba tulajdonos elmondta, több olyan időszakuk is volt, amikor telt házzal üzemeltek, de az év szinte minden hónapjában elégedett a vendégforgalommal. Emellett beszélt arról is, szerinte hogyan kellene működtetni a kis hoteleket, mi az oka annak, hogy míg a szomszédos Ausztriában remek példákat látni családi panziókra, addig nálunk kevés hasonlóval találkozni.

Ahogyan az idén öt éves Brill Hotel történetének kezdete óta, úgy 2019-ben is főként az úgynevezett hivatás turizmusra, azaz a különböző cégek szakmai rendezvényeire érkező vendégkörre támaszkodott.
– Emellett Gyopárosfürdő is erős vonzerővel rendelkezik a nyári hónapokban, ez a lendület többnyire kitart egészen szeptemberig. Így volt tavaly is. Az október-november kicsit szellősebben telt, az ünnepek alatt viszont újra teltházzal működtünk – foglalta össze röviden Csaba az elmúlt évet.

Gabnai Csaba azt mondja, más mentalitást kellene meghonosítani a hazai szállodai kisvállalkozások között, hiszen azok nem tekinthetők csak befektetésnek (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, a legnagyobb kihívást a munkatársak kiválasztása jelentette. Egy részük már 5-10 éve nála dolgozik, szinte családtagok, több területre viszont hosszas keresés eredményeképp sikerült megfelelő személyeket találni. Az év végi szezont viszont már stabil gárdával várták.

Egy kis hotel nem tekinthető kizárólag befektetésnek

Csaba nem is tekinti annak egyik szállodájukat sem. Családi vállalkozás a békéscsabai és az orosházi Brill is, amelyek működtetésében aktívan részt vesz.
– Számomra az osztrák modell a követendő példa. Tulajdonképp Magyarországon is ez működött az 1940-es évek végéig, a szocializmus azonban más irányt szabott, és a rendszerváltás után nem sikerült visszatalálni hozzá. A magyar kisvállalkozók egy része tévesen azt gondolja, hogy ha van egy 30 szobás hotelje, vagy néhány száz hektár földje, akkor ő már pénzügyi befektető, és nem akar dolgozni. Nálunk ilyen nincs, mindenki kiveszi a részét a munkából, én például reggeltől estig valamelyik üzletben vagyok, bár igyekszem megtalálni az egyensúlyt – fejtette ki.

Csaba tulajdonosként is sokat dolgozik hoteleiben és egyéb vállalkozásaiban, nem riad meg a kemény munkától (Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondja, itt az ideje, hogy újra megteremtsük a több generációs családi vállalkozások, gazdaságok kultúráját. Ehhez az is kell, hogy mindegyik megtalálja a hosszútávú stratégiát, a számára helyes irányt. És persze fontos, hogy legyen kinek továbbadni az irányítást.
– Én például pontosan tudom, mit szeretnék megvalósítani az elkövetkező évtizedben. A lányomat – akinek úgy alakítottuk az értékrendjét, hogy hazajöjjön a középiskola és az egyetem után – komoly alap várja majd. Arra, hogy a felhalmozott szakmai, kapcsolati, információs tőkét átadjam neki, újabb tíz évet szánok, addig vele szeretnék dolgozni, és közösen kialakítani egy következő generáció eredményes családi vállalkozásához szükséges feltételeket – vázolja elképzeléseit a jövőt illetően.

Úgy véli, a talpon maradás kulcsa a folyamatos fejlesztés, aminek jegyében Békéscsabán a tavalyi év második fele óta folyik a bővítés, 25-ről közel 40 szobásra növekszik a hotel, amely szolgáltatások terén is többet nyújt majd az eddigieknél. Hasonlót szeretne a közeli jövőben Orosházán is megvalósítani, az építéshatósági szabályok azonban egyelőre nem kedveznek a beruházásnak, Csaba azonban bízik benne, hogy ez megváltozhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.