- hirdetés -

Kevesebb szakma. Legalább 3 éves képzési idő. A gyakorlat hangsúlyosabbá tétele. Mindez a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés érdekében.

A régi Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) még 760 szakma szerepelt, az új Szakmajegyzékben viszont már csak 174 alapszakma kap helyet. 2020. szeptemberétől a technikumban 98, a szakképző évfolyamokon pedig 76 alapszakma jelenik majd meg.

– Napjainkban az Ipar 4.0 stratégia, a negyedik ipari forradalom zajlik, mely megköveteli a szakképzés átalakítását. Cél a munkaerőpiaci igények kielégítése. Ezért dolgozták ki a szakképzés komplex korszerűsítésére a Szakképzés 4.0 stratégiát – mondta el Jancsurák József, a Gyulai Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

A technikum megszerzése

A technikum 5 éves lesz, és egyesíti majd a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az első két évben szakmai ágazati képzés zajlik majd, ezt követi a szakmaválasztás.

– Matematikából, magyarból, történelemből, valamint idegen nyelvből ugyanaz lesz a tananyagtartalom ugyanolyan óraszámban, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás – folytatta Jancsurák József.

(Fotó: Rosta Tibor)

A szakmai főigazgató-helyettestől megtudtuk, a nyelvvizsga megszerzésének lehetőségét növeli, hogy csak egy választott idegen nyelvet tanulnak majd a diákok. Ötödik érettségi tárgyat pedig nem kell majd választaniuk a tanulóknak, mivel az a szakmai vizsgájuk lesz. Ez emelt szintűnek fog számítani, azaz plusz 50 pontot jelenthet szakirányú felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésnél. Az ötödik év elvégzése után a tanuló egyszerre kap érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.

A szakképző iskola

A szakképző iskola szakmatanulásra irányul majd, itt 3 éves lesz a képzési idő. Az első évben közismereti és ágazati ismereteket nyújtó órák lesznek a túlsúlyban, a 2. és 3. évben viszont a szakmai, gyakorlati órákra kerül a hangsúly.

– Gyakorlatorientált képzést folytatunk, melyet vállalati, vállalkozói gazdasági környezetben valósítunk meg. A második és harmadik évfolyamon duális képzés keretében szakképzési munkaszerződéssel járnak majd gyakorlatra a diákjaink – folytatta Jancsurák József.

A szakmai főigazgató-helyettes hozzátette, további információkat a leendő diákok és a szülők a www.ikk.hu oldalon, valamint a pályaválasztási és beiskolázási tájékoztatókon, valamint a nyílt napokon kaphatnak.

A témát folytatjuk. Legközelebb a diákoknak adható ösztöndíjakról és a pályakezdési támogatásokról olvashat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.