- hirdetés -

A középiskolába jelentkező diákok számára szombaton elérkezik a központi felvételi vizsga időpontja. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amelyeket nem árt tudniuk a fiataloknak.

A központi felvételi vizsga megírásához tavaly, december 6-ig jelentkezhettek a tanulók. Szombaton magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából adnak számot tudásukról a fiatalok.

Néhány dolgot azonban nem árt tudniuk a tanulóknak, mielőtt nekivágnak a feladatsoroknak. Misinszkiné Szőke Nóra, a Táncsics Mihály gimnázium intézményvezető-helyettesétől az alábbiakat tudtuk meg:

A vizsga napján nem kötelező ünneplő ruhában megjelenned az intézményben, de az igényes megjelenésre fontos ügyelni.

Minden tanuló egyszer írhatja meg a központi felvételit, ismétlésre nincs lehetőség
(Fotó: Rosta Tibor)

Mielőtt elindulsz otthonról győződj meg arról, hogy eltetted fényképes igazolványodat, szükséged lesz rá!

A két vizsga feladatonként 45 percet vesz majd igénybe. Pakolhatsz magadnak uzsonnát, melyet a két írásbeli között tartott 15 perces szünetben elfogyaszthatsz.

A terembe beviheted magaddal a táskádat, de nem lehet melletted a padban. Le kell tenned a kijelölt helyre. A vizsga alatt nem tarthatsz magadnál számológépet sem. A telefont kikapcsolt állapotban a terembe belépve le kell adod!

(Fotó: Rosta Tibor)

A padodon mindössze a ceruzád, a tollad (ebből nem árt többet vinned, ha esetleg valamelyik megadná magát), a vonalzód, esetleg a körződ, valamint szükség szerint szőlőcukor és víz lehet.

Fontos, hogy a vizsgán csak tollal írhatsz, ceruzát kizárólag az ábrák rajzolásához használhatsz!

A középiskolák országszerte február 6-án értesítik a diákokat a vizsga eredményeiről, majd április 30-án a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést kapják meg a jelentkezők. A beiratkozásokat várhatóan június 22-24. között szervezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.