- hirdetés -

Rendhagyó módon búcsúznak a város középiskolái diákjaitól. Az intézmények – alkalmazkodva a járvány miatti korlátozásokhoz – virtuális ballagásokat szerveznek saját közösségi felületeiken.

A ballagás egy jelentős mérföldkő a diákok életében, a több száz orosházi diák számára ekkor hangzik el az utolsó becsengetés. Ekkor kapják meg az útravaló gondolataikat osztályfőnökeiktől, igazgatóktól, majd énekelve vonulnak végig iskolák falai között, amelyhez sok emlékük fűződik.

Idén ez biztos másként lesz, hiszen a koronavírus jelentősen átírta a mindennapi szokásainkat, ami hatással van a május első hétvégéjén esedékes ballagásokra is. Az iskolák a rendkívüli helyzetben igyekeztek a lehető legjobb megoldást megtalálni, hogy méltón búcsúzhassanak el végzős tanítványaiktól. Az online térben köszöntik majd végzőseiket.

– A videót már felvettük, amelyben rendhagyó, mozgalmas formában szólunk a diákokhoz. Ebben az osztályfőnökök saját otthonukból osztják meg gondolataikat, illetve az elmúlt négy év fotóiból is készítettünk egy összeállítást majd végül léggömböket engedünk a magasba. Mindezt terveink szerint május 2-án, szombaton délelőtt tesszük közzé – sorolta Pörneki Attila, a Kossuth Szakgimnáziumának nemrégiben kinevezett igazgatója.

A borostyános udvar helyett az interneten kapják meg az útravaló gondolatokat a Mezgé végzősei (Fotó: Rosta Tibor)

Hasonló formát talált ki a diákoknak a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakgimnázium is. Blahó János igazgató elmondta, virtuális ballagással készülnek május elsején saját Facebook-oldalukon.

– Ebben rövid beszéddel köszöntöm a ballagókat, majd a szalagavatóról készült képeket és a tablókat is bemutatjuk. Igaz, nem a ballagásra, de szokásunkhoz híven digitális kiadványunk következő számában a végzősökkel foglalkozunk, ahol majd az érettségi eredményeket is megosztjuk – tette hozzá Blahó János.

Ezúttal elmarad az iskola közös bejárása a Táncsicsban is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Székács József Evangélikus Iskola is az internetet választotta a ballagás megoldására. Nagy Róbert igazgató kérdésünkre elmondta, olyan biztató, lelki útravalót szeretnének a diákok felé közvetíteni, amiből erőt meríthetnek az érettségire is.

– A járvány miatt elmaradnak a bankettek és a szerenádok is, ezeket szeretnénk bepótolni, amint lehetséges, hiszen nem szeretnénk elengedni a diákokat anélkül, hogy méltón elbúcsúztunk volna – fogalmazott az igazgató, hozzátéve: terveik szerint május 3-án teszik közzé a videót saját Youtube-csatornájukon.

A Székácsban az elmaradt banketteket és szerenádokat, amint lehet bepótolják (Fotó: Pirer Kata)

Az elkészült ballagási összeállításokat közzétesszük az OrosCafén és Facebook-oldalunkon is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.