- hirdetés -

Mint arról az Orosházi Élet decemberi utolsó számában, rövid hírben beszámoltunk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) decemberi Gödöllőn tartott országos küldöttgyűlésén kitüntették Horváth Józsefet, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét.

A Károlyi Sándor díjat 2019-ben hozta létre a kamara és minden évben, az agrárium, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy a vidékfejlesztés területén végzett kimagasló tevékenység alapján ítélik oda.

A kitüntetés névadója Károlyi Sándor a XIX. század második fele agráriumának meghatározó egyénisége volt. Kimagasló közéleti szereplése nem a pártpolitikai küzdelmek terén, sokkal inkább az agrárius mozgalom és a vele összekapcsolódó szövetkezeti mozgalom kibontakozásában mutatkozott meg. A magyarországi agrárius mozgalom az 1880-as évek elejétől szerveződött, amikor Károlyi kezdeményezésére megkezdte működését a Gazdakör. A szövetkezés gondolatáról először a Budapesten rendezett nemzetközi gazdakongresszuson beszélt. A mozgalom fontos állomása volt a Magyar Gazdaszövetség létrehozása. Elnökeként a gazdatársadalom tömörítésén túl gazdaság- és szociálpolitikai intézkedéseket követelt a kormánytól. Később kezdték meg működésüket a fogyasztási szövetkezetek, a szintén Károlyi alapította Hangya szövetkezetek. Ez a szövetkezeti forma messze túlélte alapítóját és a két világháború közötti Magyarországon már az egész országot behálózó mozgalommá szélesedett.

Az országos elismerést elsőként Horváth József orosházi gazdaköri elnök, Obreczán Ferenc a MAGOSZ nyugalmazott főtitkára, és a Somogy megyei gazdakörök volt elnöke, Dr. Gombos Sándor vehette át Győrffy Balázs NAK elnöktől.

A kitüntetett gazdaköri elnök, immár otthonában (Fotó: Rosta Tibor)

A kitüntetés átadásakor Győrffy Balázs méltatta Horváth Józsefnek az Orosháza és Térsége Gazdakör élén tizenöt éven át végzett kiváló munkáját. Kiemelte, hogy az orosházi gazdaszervezet egyik alapítója volt a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának, mely a határon innen és túl összefogja és segíti a gazdák együttműködését és munkájuk hatékonyságát. Megemlékezett a Gazdakör által rendezett nagyszabású és színvonalas rendezvényekről. A tizennégy éve megálmodott, és sok éve nemzetközivé fejlődött Orosházi Hagyományok Ízek Versenyről, a tizenöt éve minden januárban megtartott gazdabálokról, a nemzetközi gazda találkozó és aratóünnepekről, a 2018-ban Orosházán megrendezett regionális szántóversenyről és a gazdákat segítő fórumokról. Elismerően szólt az Orosháza és Térsége gazdakör és a NAK példás együttműködéséről.

A Kitüntetett Horváth József elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetésként és nagy örömmel fogadta az elismerést.

– Mindig öröm, ha az ember munkáját valahogyan elismerik. Ha ez egy országos rangú kitüntetés, akkor még inkább megtiszteltetés. Azt gondolom, hogy a Károlyi Sándor díjat tulajdonképp nem csak én kaptam, hanem az orosházi gazda társadalom. Ahhoz, hogy a Győrffy Balázs elnök úr által felsorolt munkát el tudjuk végezni, hogy a rendezvények létre jöhessenek, nagy szükség volt gazda társaim és gazdakörbeli kollégáim odaadó és szorgalmas munkájára. Nélkülük nem sikerülhetett volna – mondta el a díjjal kapcsolatban Horváth József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.