- hirdetés -

Ha más nem jut eszünkbe, gondoljunk arra, hogy hideg nélkül nem örülnénk annyira a melegnek... Emellett azért számos előnyét megtaláltuk a télnek. Nem is kellett olyan sokáig keresni.

Ha nem lenne muszáj három hónapig nagykabátban járni, talán nem is értékelnénk annyira, hogy jó időben rövidnadrágot húzhatunk. Vagy milyen unalmas lenne, ha bármikor fagyizhatnánk! Így ezt is ki kell várni, akárcsak a kerti medencézést. De ne csak ezekről beszéljünk, hanem a fagyos évszak valódi pozitívumairól is.

  1. Aki kertes házban él, annak ilyenkor sokkal könnyebb a dolga, hiszen nem kell locsolnia, gazolnia, füvet nyírnia.
  2. Nincsenek legyek és szúnyogok, akik vagy minket, vagy a vacsoránkat szemelik ki a lakmározásra. Nem ők azok, akik miatt benn kell töltenünk az estét.
  3. A nők számára hatalmas előny, hogy nem kell folyamatosan, nap mint nap lábat szőrteleníteni.
  4. Nem kell félnünk a leégéstől és a bőrráktól. Ha süt is a nap, a négy réteg ruhán nehezen jutnak át a sugarak.
  5. A téli esték lehetőséget adnak nekünk a befelé fordulásra, arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Ehhez segítséget adhat egy jó könyv is, amit végre van időnk elolvasni. Kuckózzunk be! Jöhetnek a puha, meleg plédek. Ha kandalló is van otthon, még jobb. Itt a lehetőség arra, hogy rendet rakjunk benn, a szívünkben is.
  6. Télen szeret az ember egy kis plusz réteget növeszteni magára, ha már az időjárás is ezt kívánja. Hogy biztosan ne fázzunk, jöhet a forró tea mellé egy kis forró csoki is, meg csak úgy csoki, mert az köztudottan jó depresszió ellen. És ne felejtkezzünk el a forralt borról sem. Ki akarna nyáron forralt borozni? Azt is ebben az évszakban érdemes, úgyhogy használjuk ki még ezt a 2-3 hónapot!
  7. A gyönyörű táj. Igaz, hóban nem sok örömünk volt még, de zúzmarában és jégcsapokban igen. Álljunk meg reggel egy percre, és gyönyörködjünk egy csipkévé vált pókhálóban!
  8. Sokan a sötét, téli estéken szánják rá magukat valamilyen kreatív hobbi űzésére. Lehet az kézműveskedés, új receptek kipróbálására, vagy bármi, amire egyébként sajnáljuk az időt.
  9. Ha hó is lenne, még több örömünket lelhetnénk ebben az évszakban. A gyerekek számára nincs is jobb program a hógolyózásnál, a szánkózásnál és a hóemberépítésnél. Reméljük, lesz részünk benne idén is.

Néhány magyar közmondásból megtudhatjuk, mit jelentett régen ez az évszak az embereknek. Ilyen például, a „Csendes, mint télen a mező.”, „Télben éli világát a paraszt.”, „Feledékeny gyűjtőt a tél hozza észre.”, vagy a „Ne szaggasd nyárban a téli subát!” Talán a legtanulságosabb mind közül a „Minden nyárnak van egy tele.” Hiszen az élet tényleg ilyen. Nem fekete vagy fehér, hanem fekete és fehér. Ennek a változatosságnak köszönhetően tudunk újra és újra örülni az újnak, jelent esetben a tavasznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.