- hirdetés -

Legutóbbi, decemberi határszemlénket azzal zártuk, hogy egyelőre pihenhetnek a gépek, a határban szépen kikeltek az őszi vetésű növények, amelyek már csak a hótakarót várják. A helyzet januárra nem sokat változott.

A gazdák reménye, miszerint komolyabb csapadékmennyiség érkezik, csak részben teljesült. Néhányszor volt kisebb eső, de mint elmondták, a talaj mélyebb rétegeiben még kevés a nedvesség.

Mint állandó szakértőnk, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó elmondta, a növényeknek az eddigi enyhe tél jó volt, de még mindig kellene a hó.
– Minden áttelelő növénynek szüksége van az ideális növekedéshez és terméshez egy bizonyos nyugalmi periódusra. Ez eddig nem nagyon valósult meg, az utóbbi hetek éjszakai fagyai és a viszonylagos hideg nappalok által viszont a nyugalmi állapot végre beállt. Ideális az lenne, ha ez a hótakaró alatt folytatódna, ami védi a növényeket az esetleg bekövetkező keményebb fagyoktól és a talaj nedvességtartalmát is növelhetné a tavaszi olvadáskor. Továbbra is elmondhatjuk, hogy szép a határ, az őszi árpa, a búza és a repce is jó állapotban van – kezdi az értékelést Herczeg Tibor.

A nyugalmi állapot beállt, de jobb lenne a hótakaró alatt (Fotó: Rosta Tibor)

A mezőgazdasággal foglalkozók számára ilyen idő tájt nem elsősorban a határban adódik a sok munka. Aktuálissá vált az adminisztrációs feladatok elvégzése. A gazdálkodási naplót be kell nyújtani. Ezt megelőzően is vannak azonban teendők. Földminta vétel, bevizsgáltatás és az év közben elvégzett adminisztratív tevékenységek összesítése melyet a falugazdászok segítségével végeznek el. A gazda egyik szeme ezen kell legyen, hisz ezek a dolgok sem maradhatnak el, aztán igazából már a tavaszi előkészületekre is gondolniuk kell. Műtrágyák, vetőmagok beszerzése a következő tennivaló. Ez utóbbival kapcsolatban mindig fontos kérdés, hogy mely gyártó milyen termékeit részesítsék előnyben.

– Ha tehetem, minden vevőtalálkozóra elmegyek. Ahogy a „jó pap is holtig tanul”, számunkra gazdák számára is mindig elhangzik valami új, eddig nem ismert, esetlegesen elfeledett információ, legyen az növényvédelem, talaj karbantartás, vagy épp vetőmag. A tudomány fejlődése nem áll meg, elemi érdekünk, hogy az elért eredményekről értesüljünk és beépítsük a mindennapi gazdálkodási gyakorlatba. Szerencsére ez esetben a gazdák érdeke és a gyártók, vetőmag előállítók érdeke egybeesik – magyarázza a gazda.

A tavasz érkeztekor már jó formában kell lenniük a gépeknek (Fotó:: Rosta Tibor)

A tél a gépek karbantartásának ideje is. Ilyenkor kell jó formába hozni a kombájnokat, traktorokat, és a hozzájuk kapcsolt egyéb gépeket. Ennek fő szezonja a januártól kezdődő időszak. Előtte fel kell mérniük a gépekhez szükséges alkatrész- és felszerelésszükségletet, illetve meg is kell rendelni azokat. Ha nem romlik meg az idő, hamar itt lesz a tavasz és a gépeknek menni kell.
– A gépek karbantartása a szükséges ütemben zajlik, a határban rendben vannak a dolgok, és örömmel halljuk a bejelentett törvényi változásokat is. Nagyon reméljük, hogy a miniszter által elmondottakkal összhangban, a környékünkön is lesz lehetősége a gazdáknak egy kis öntözésfejlesztésre. Ha nem lesz az elmúlt években néhányszor megtapasztalt extrém szárazság, akár még egy nagyszerű év is lehet a 2020-as – zárja a beszélgetést Herczeg Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.