- hirdetés -

Több olyan csomópont van Orosházán, ami komoly kihívás elé állíthatja a tanulóvezetőket. Újdonság idén, hogy úgy kell megválasztani a vizsgaútvonalakat, hogy az hibás forgalomszervezési helyszínt ne érintsen.

A gyakorlati vizsgákon legalább öt gyakorlati útvonalat határoznak meg minden településen, amelyeket a Közlekedési Hatóság jelöli ki. Követelmény ezekkel szemben, hogy olyan pontokat is érintsenek, ahol jól felmérhető a tanulóvezető alkalmassága az önálló, biztonságos járművezetésre.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont döntése szerint ettől az évtől a gyakorlati vizsgán az útvonalat úgy kell megválasztani, hogy az hibás forgalomszervezési helyszínt ne érintsen.

Tóth Árpád, az Astra Autósiskola vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy vizsgahelyzetben ezek a helyek nagyon zavaróak tudnak lenni, vitára adhatnak okot, ezért kerülni kell. Amennyiben ez nem tehető meg, akkor a vizsgázótól a tőle még elvárható végrehajtást figyelik. Orosházán is találhatóak ilyen csomópontok, a szakember fel is sorolt néhányat.

– A Dózsa György-Székács és Kelet utcák találkozásánál a táblák szerint egy, a közlekedés szerint két kereszteződésnek tekinthető, ami problémát tud okozni a tanulóknak. A rendőrség előtt, a főtérnél is akad félreérthetőség. Az Ady Endre utca felől a stop tábla alól hiányzik a kiegészítő tábla, miszerint a szemből balra kanyarodót el kell engedni – sorolja Tóth Árpád, hozzátéve, ilyenkor a helyi szokás ismerete és az állandó fokozott figyelem segíthet.

Pozitívan érinti a tanulókat a változás (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az oktató tapasztalatai alapján az Orosházán vezetni tanulóknak a telezöldes kereszteződések, az egyirányú utcák, a Kossuth és Könd utcák kereszteződése a stop táblák felől, illetve a Bajnok utca Szentesi út találkozásánál fekvő emelkedő szokott a leginkább problémát okozni.

Tóth Árpád elmondta azt is, hogy az utóbbi két, három évben megnövekedett a tanulóvezetők száma. Az autósiskolák mindent megtesznek, hogy átlagosan 4-5 hónapon belül jogosítványhoz juttassák őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.