- hirdetés -

Várhatóan szeptembertől kezdődhetnek el a B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők részére szervezett, autóbusz vezetésre jogosító D kategóriás jogosítvány megszerzését lehetővé tévő tanfolyamok.

Ezt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára jelentette be. Az MTI beszámolója szerint Nagy Bálint azt mondta, hogy a múlt héten elfogadott, már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen.

A B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz a tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terhet jelentett a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára is.
– A múlt héten elfogadott, már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen – tette hozzá.

– A két kategóriához úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI) megléte is szükséges, öt évente pedig kötelező jelleggel ismétlő vizsgát kellett tenniük a hivatásos sofőröknek, a rendelettel azonban eltörölték a megújító vizsgát. Az intézkedés jelenleg 40-50 ezer embert érint Magyarországon, a könnyítés után megjelenő új belépőkkel pedig ez a szám tovább fog emelkedni – mondta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.