- hirdetés -

Az önkormányzattal együttműködésben szervezett elsősegélynyújtó tanfolyamot a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 14-én a Polgármesteri Hivatalba. A rendezvényen az érdeklődők Csendes Csabától, a Békéscsabai Mentőállomás vezetőjétől hallhattak hasznos tudnivalókat a szakszerű, hatékony elsősegélynyújtásról.

Bármelyik munkahelyen előfordulhat, hogy az egyik munkavállaló rosszul lesz vagy baleset éri. Ebben az esetben fontos, hogy szakszerű, hatékony elsősegélynyújtást kapjon, amit egy képzett elsősegélynyújtó ad át neki az orvosi ellátásig, ami akár életmentő is lehet. Jogszabály fogalmazza meg, hogy a munkáltatók kötelesek képzett elsősegélynyújtót kijelölni vagy foglalkoztatni.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Orosháza önkormányzatával együttműködve szervezett elsősegélynyújtó tanfolyamot január 14-én a Polgármesteri Hivatalba. Az érdeklődőknek a Békéscsabai Mentőállomás vezetője, Csendes Csaba mutatta be a különböző szituációkat és a szakszerű újraélesztés menetét.

Elsősegélynyújtó tanfolyam helyszíne volt a Polgármesteri Hivatal (Fotó: Rosta Tibor)

– Leginkább az eszméletlen betegek ellátásán, az újraélesztésen és a defibrillátor szakszerű használatán volt a hangsúly. Emellett kitértünk különböző szituációkra, például légúti idegen testek eltávolítására, de beszéltünk a vérzések csillapításáról is. Fontos, hogy mindenki ismerje az alapokat, hiszen tartalmazhatnak olyan dolgokat, amin rengeteg múlik egy éles szituációban – ismertette a részleteket Csendes Csaba.

Az érdeklődőket Bojtor István, Orosháza alpolgármestere köszöntötte, aki a téma fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben is helyszínt biztosítson hasonló kezdeményezéseknek a Polgármesteri Hivatal, akár az alapok újbóli ismertetésének, akár az ismeretek frissítésének a céljából.

Az elméleti oktatást követően gyakorlatban is alkalmazhatták ismereteiket a rendezvény vendégei (Fotó: Rosta Tibor)

– Ez egy nagyon fontos szabály, hasznosnak tartom, hogy kötelezővé teszik azt, hogy a munkahelyeken legyen valaki, aki rendelkezik a megfelelő speciális ismeretekkel baleset esetén. Kívánom mindenkinek, hogy megfelelően sajátítsa el ezeket az ismereteket, de soha ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy alkalmazniuk kelljen – tette hozzá az alpolgármester.

Az elméleti tájékoztatást a gyakorlat követte, a vendégek egy próbabábun alkalmazhatták az elhangzottakat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.