- hirdetés -

Néhány érdekesség az emberi testről, melyek meghökkentőek lehetnek.

Néha úgy érezzük, hogy testünkről, melyben élünk mindent tudunk. Azonban ez egy összetett rendszer, amely sok titkot és érdekességet rejt magában. Ezek közül párat dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos osztott meg velünk.

A vese 170 liter szűrletet választ ki 24 óra alatt. A vese kis érgomolyagjai  szűrik ki a vérből ezt a folyadékot, melynek jelentős része visszaszívódik. A maradékot ürítjük ki a vizelet formájában.

(Fotó: Rajki Judit)

A tüdő légző felszíne megfelel egy teniszpálya nagyságának. Egy pálya nagysága 26 yard, azaz 23,77 méter.

(Fotó: Pixabay)

A bőr érzőrostjai az információt 30-75 méter/ szekundum sebességgel közvetítik, még az izomrostokból 80-120 méter /szekundummal terjed az információ.

(Fotó: Pixabay)

A legnagyobb sejt a szervezetben a női petesejt. Az érett, kiszabadulás előtt lévő petesejt nagysága, 20-25 mm.

(Fotó: Pixabay)

A legnagyobb része az immunrendszernek a bélben van.

(Fotó: pixabay)

Alvás alatt termelődik leginkább a növekedési hormon, így igaz a mondás, amit a gyermeknek mondanak: aludj hogy nagyra nőj. Emellett, alvás alatt raktározódik az emlékezetünk, ezért szintén igaz: ha tanulás után a párnád alá teszed a könyvet, reggelre a fejedbe megy tudás. (azért nem árt előtte megtanulni a tananyagot). Végül, aki sokat alszik, keveset él- mondják, de ez nem igaz, mert alvás alatt regenerációs folyamatok, immunsejtek szaporodása és raktározás megy végbe, valamint a gyógyulási folyamatok is erősödnek.

(Fotó: Pixabay)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.