- hirdetés -

Határidők, pontos dokumentáció, többletpontok, költségek. Hogyan igazodj el a felsőoktatási felvételiben? Íme egy kis segítség!

Február 15-e. Ez a felsőoktatási intézménybe való jelentkezés határideje. Dr. Barta Adrienn, a Kodolányi János Egyetem tanulmányi igazgatója foglalta össze a legfontosabb teendőket, dátumokat, emellett néhány jó tanácsot is intézett a leendő elsős hallgatókhoz.

– Ma már csak és kizárólag elektronikus úton történik ez az eljárás. Három jelentkezési hely esetében a jelentkezés ingyenes, kiegészítő eljárási díjat csak akkor kell fizetni, ha a diák több helyet szeretne megjelölni. Fontos figyelni az egyes szakoknál, hogy kell-e alkalmassági vizsgát tenni. Ennek ugyanis általában van térítési díja. Ha ez elkerüli a diák figyelmét, az máris kizáró ok a felvételi eljárásból – fogalmazott a tanulmányi igazgató.

Ne feledkezzünk meg a hitelesítésről!

A felvi.hu-n történű regisztráció és a jelentkezési helyek kitöltése, valamint a hozott pontok felvétele után nagyon fontos az adatok hitelesítése. Ha valaki ezt a lépést ugyanis nem teszi meg, szintén kizárja magát.

– Ügyfélkapu segítségével vagy hitelesítő adatlap nyomtatásával tudják a jelentkezők hitelesíteni a felvitt adataikat. Ez utóbbit postai úton kell beküldeni. A hitelesítés határideje február 20. Április közepétől minden jelentkező kap az oktatási hivataltól egy visszaigazoló e-mailt arról, hogy a felvételi jelentkezését nyilvántartásba vették – emelte ki Barta Adrienn.

A pontszámításban egy 400+100-as rendszer működik. A tanulmányi és érettségi pontok mellé pluszok is szerezhetők. Emelt szintű érettségi minimum 45%-os teljesítéséért plusz 50 pontot jár. A két emelttel maximalizálható a szerezhető 100 többletpont. Egy emelt szintű érettségi ma már kötelező, de vannak olyan szakok, amire kettő is az. Kiemelendő, hogy aki emelt nyelvi érettségin 80% felett teljesít, az automatikusan megkapja az adott nyelvből a középfokú komplex nyelvvizsgát. A középfokú komplex nyelvvizsga 28, a felsőfokú komplex pedig 40 többletpontot jelent.

Mi a helyzet a nyelvvizsgával?

– Nyelvvizsga jogcímen összesen 40 többletpont szerezhető. Hiába van valakinek két középfokú komplex nyelvvizsgája, nem kap kétszer 28 pontot érte, csak 40-et. Megjegyzendő, hogy a mai jelentkezőknek csupán harmada rendelkezik nyelvvizsgával. Korábban terv volt, hogy B2-es nyelvvizsga felvételi belépési küszöbként jelenik majd meg, de ezt az alacsony arány miatt elvetették. Fontos hangsúlyozni, hogy ha egy tanuló csak szóbeli, vagy csak írásbeli nyelvvizsgával rendelkezik, azért egy plusz pontot sem kap – emelte ki a tanulmányi igazgató, aki hozzátette, abban az esetben, ha a jelentkező 2003 előtt szerzett nyelvvizsgát, vagy 2006 előtt kapott érettségi bizonyítványt, akkor fel kell töltenie ezek másolatát a felvi.hu-ra. Akik viszont ezen dátumokat követően, azoknak csak a 11. és 12. évfolyam év végi eredményeiket. A 12. év végi eredményt júniusban kell feltölteni az oldalra.

Bizonyos szakokon további többletpont szerezhető OKTV, TUDOK szakmai versenyeken nyújtott teljesítményért, sporteredményekért, OKJ-s végzettségért, már megszerzett felsőoktatási szakképzési oklevélért, az
esélyegyenlőségen belül pedig a hátrányos helyzet, illetve a gyermekgondozás jogosítja plusz pontra a jelentkezőt. Mindezek a felvételi tájékoztató mellékletében megtalálhatók. A ponthatárokat július 23-án
este 8 órakor hozzák nyilvánosságra
, a jelentkezők augusztus elejétől kapják meg a sikeres felvételről az értesítést a felsőoktatási intézménytől.

Gondolkozzunk előre: mik lesznek a várható költségek?

Fontos kiemelni, hogy az állam 12 félévet finanszíroz a felsőoktatásban. Az viszont, hogy valaki bejut az ösztöndíjas képzésre, nem jelenti azt, hogy tanulmányai végéig ott is marad. Az első két félévben nyújtott teljesítménye után rangsorolja a hallgatóit az intézmény. Az ott kapott eredmény alapján dönt afelől, ki maradhat az ösztöndíjasok táborában, illetve kit mentesít a költségtérítés alól.

Barta Adrienn kiemelte, fontos előre látnia a szülőknek, milyen költségekkel jár a gyermek továbbtanulása. Még ha ösztöndíjas is a hallgató, számolni kell a kollégium vagy rosszabb esetben az albérlet költségeivel, a helyi tömegközlekedés és hazautazás, az élelmezés kiadásaival, valamint a jegyzetek és a tankönyvek árával. Emellett ott a nyelvtanulási költség, ugyanis sok intézmény az oklevélhez szaknyelvi vagy felsőfokú nyelvvizsgát kér.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.