- hirdetés -

A #nemluxustáska akció keretében olyan nőkön segíthetünk, akik számára luxus cikknek számítanak olyan termékek, melyek ma már a minden napi tisztálkodáshoz és komfortérzethez elengedhetetlennek számítanak. A segítségnyújtáshoz nem kell más, mint egy használaton kívüli, de jó állapotú táska, benne alapvető higiéniai termékekkel.

A hétköznapok velejárója testünk tisztán tartása, ápolása. Természetes, hogy a szükséges tisztálkodószereket, higiéniai termékeket levesszük az üzletek polcairól, majd azokat kifizetjük. Hiszen erre szükség van. Azonban vannak olyan embertársaink, akik számára egy egyszerű tusfürdő, esetleg egy szappan megvásárlása is komoly pénzügyi logisztikát jelent. Nem beszélve olyan termékekről, melyek a gyengébbik nem számára elengedhetetlennek számítanak, mint egy csomag betét.

A #nemluxustáska nevet viselő akciót a Kívül Belül Boldogság, az Agi Huszka Style és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal partnerségében hívták életre. Cél, hogy azon rászoruló nők is hozzájussanak ezekhez a termékekhez, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, esetleg az utcára kerültek, de a körülmények ellenére is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiességüket.

Annak, aki segíteni szeretne nincs más tenni valója, mint egy használaton kívüli, de jó állapotú táskát megtölt néhány higiéniai termékkel. A szervezők három csoportba gyűjtötték össze azokat a készítményeket és eszközöket, melyeket a csomagba lehet helyezni.

(Fotó: m.blog.hu)

Létfontosságú a fogkefe, a fogkrém, a szappan, a tusfürdő, az egészségügyi szárnyas betét, a sampon, illetve a testápoló és a kézkrém. Az extra luxus a nem luxusban kategóriába papír zsebkendőt, hajgumit, hajkefét, dezodort, szájbalzsamot, nedves törlőkendőt, wc-papírt, valamint papucsot jegyeztek fel. A szervezők feltüntették azokat a dolgokat is, melyeket ne tegyünk a táskába. Ilyen például a tampon, a mosható betét, illetve az intim tölcsér, melyek a nem megfelelő higiénés közegben akár fertőzésveszéllyel járnak, vagy balesetveszély miatt hagyjuk ki a csomagból a borotvát, vagy bármi éles, esetleg üvegből készült használati tárgyat. Maradjon ki továbbá élelmiszer, ruhanemű és gyógyszerek is.

Móroczné Szanka Szilvia is fontosnak tartotta, hogy összeállítson egy csomagot. Először tavaly találkozott a felhívással a közösségi médián keresztül, akkor szintén készített megpakolt egy táskát, melyet eljuttatott a budapesti gyűjtőpontra.

– Megragadott a kezdeményezés elnevezése és természetesen a célja is. Úgy gondolom, hogy bár számomra nem túl nagy kiadás egy ilyen táskát telepakolni kozmetikai, higiénés termékekkel, annak, aki élelmiszert sem tud vásárolni, vagy nincs fűtött otthona télen, igenis luxus a törlőkendő, vagy egy szappan, sampon megvásárlása. Ezeket a termékeket természetesen a férfiak is meg kell, hogy vásárolják, de nőként ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, több kozmetikai terméket kell megvásárolnunk és használnunk. Világszerte elterjedt fogalom a period poverty, magyarul menstruációs szegénység, ami még a fejlett országokban élő nők egy részét is érinti. Az alacsony jövedelemmel élők számára a tisztasági betétek vagy a tisztálkodási termékek megvásárlása nagy kiadást jelent, pedig alapvető szükségleteink közé tartozik a testi higiénia. Bár ez a kezdeményezés csak egy évben egyszer van, biztos vagyok benne, hogy örömet okoz azoknak, akik végül a táskák új gazdái lesznek – nyilatkozta.

Az általa összekészített táskába idén szappan, sampon, hajbalzsam, hajkefe, törlőkendő, ajakbalzsam, egészségügyi szárnyas betét, fogkrém, fogkefe, kézkrém és dezodor került.

– Biztos vagyok benne, hogy sokat javít az ember közérzetén, ha van tisztálkodási lehetősége és hozzáfér az ezekhez szükséges eszközökhöz, ha nem kell azon gondolkodnia, aggódnia, hogy mivel mos hajat, vagy hogyan és miből vásároljon magának tisztasági betétet. Bár szeretjük azt mondani, hogy nem a külső számít, emellett pedig azt, hogy az első benyomás fontos. Vagyis igenis számít az, hogy egy ápoltabb külsőt látunk a tükörben és hogy mások előtt is rendezetten jelenhessünk meg – ecsetelte Móroczné Szanka Szilvia.

A szervezők arra kérik az adakozni vágyókat, hogy csak új és bontatlan termékeket helyezzenek a csomagokba. A táskákat január 31-ig lehet leadni az ország több pontján lévő gyűjtőpontokon, de a csomagokat akár postán is el lehet juttatni az akció szervezőinek. A beérkezett táskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat juttatja el a rászorulóknak. Az akcióról és a gyűjtőpontokról bővebb információ az alábbi linken érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.