- hirdetés -

Mélyebben kell a zsebébe nyúlni azoknak a horgászoknak, akik idén is szeretnének hódolni kedvenc kikapcsolódásuknak.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) 20%-os áremeléssel lepte meg a Békés-megyei pecásokat. Igaz, hogy az elmúlt három évben nem változtak a területi jegyek árai, de most egyben hozzácsapták az elmúlt három évit is. Természetesen a területi engedélyek áremelését megindokolta a szövetség:

– A KHESZ gazdálkodása önfenntartó, ez zömében önerőből történik, aminek egy kisebb százaléka az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) szövetségi hányadát képező bevétele, még nagyobb százalékát a területi horgászjegyek árából származó bevételek adják. Tavaly a jegybevételek 60 százalékát fordítottuk haltelepítésekre, ez a nagyobb vízkezelők között kiemelkedő, továbbá értelemszerűen a halőrök bérén át a vízterületekhez és halgazdaságokhoz kötődő további költségeket is.

A KHESZ területi jegyeinek árai egy-két apróbb kivétellel 2016 óta változatlan áron kerültek forgalomba. Az áremelés szükségszerűségét a főbb költségek 2016-2019. közötti emelkedése okozza. Az évről évre eszközölt többlet haltelepítéseket a területi jegybevételek növekedése és a vizeink iránti egyre fokozódó érdeklődés eredményezte – olvasható a KHESZ honlapján.

A nagyobb bevételből több jut telepítésre is (Fotó: Pelle Zsolt)

Az áremelés után az állami jeggyel kiegészítve, egy megyei összevont horgászengedély, feltételezve egy alapdíjas egyesületi tagságot és egy határidőre leadott és összesített állami horgászjegyet, 7.300 forint plusz 36.700 forint, összesen 44.000 forintba fog fájni.

Lassan – úgy tűnik – a gazdagok sportja lesz a horgászat is, hisz ez még csak az engedély. Akkor még nem tankoltunk, nem vettünk etetőanyagot, csalit, nem váltottunk gátjárási engedélyt, és a többi, és a többi. Reméljük, hogy a megnövekedett költségeket a több halfogás, a több élmény majd az év során ellensúlyozza.

A területi engedélyek különböző típusai és azok árai megtalálhatók a KHESZ honlapján: www.khesz.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.