- hirdetés -

Csak még egy szelet süti, úgyis karácsony van. Pár szelet rétes nem árthat” – ismerős mondatok az év végi ünnepkör tájékán. A munkával töltött év lezárásaként egy kis habzsolással jutalmazzuk meg magunkat, annak ellenére, hogy az ünnepeket követő napokat nagyban tönkre teheti a mértéktelen étel- és italfogyasztás. Ilyenkor különféle gyomorpanaszok jelentkeznek, melyek kellemetlen közérzetet okozhatnak, nem ritkán erős rosszullétek is előfordulnak. Egy kis odafigyeléssel azonban a panaszok megszüntethetőek.

Ki tud ellenállni a karácsonyi töltött káposztának, a bejglik és szaloncukrok hadának, a szilveszteri réteshalmoknak és mindennek, ami ilyenkor az asztalra kerül? Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, vagy ahogy mondják, pattognak az inggombok. A bőség zavarában úgy érezhetjük, hogy gond nélkül tudunk helyet szorítani még egy szelet süteménynek, ez azonban teltségérzetet, rosszullétet eredményez.

Sokak még hetekkel az ünnepek után is az akkor felszolgált menü maradékát fogyasztják. A hasznosítható maradékból célszerű kímélő ételeket készíteni, a szilveszterről maradt virsliből akár salátát. Különféle zöldségekkel kombinálva egy laktató és könnyű ételt kapunk, melyet a gyomrunk is meghálál. A kímélő ételek fogyasztásán túl fontos, hogy több időt töltsünk a levegőn, mozogjunk is, ezáltal nem csak az év végén felszaladt plusz kilóktól szabadulunk meg, de közérzetünk is jelentősen javul, enyhébb időben pedig a lakás szellőztetése is elengedhetetlen. Az étrendbe ajánlott joghurtot vagy kefirt beiktatni, hiszen az ezen tejtermékekben lévő normál flórák is segítenek kicsit rendbe tenni a bélrendszert és az emésztést.

Célszerű minél több gyümölcsöt beiktatni a napi táplálékbevitelbe, esetleg a jól bevált savanyú káposztából csipegetni, mivel ezek igazi vitamin bombák. Ha sikerül beiktatni a rendszeres testmozgást és a kímélő ételek fogyasztását, érdemes megtartani ezt az életmódot, ezáltal elkerülhető a rossz közérzet kialakulása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.