- hirdetés -

Andi olyan emberektől kapott erőt a kitartáshoz, akikkel korábban sosem találkozott, és úgy fogyott le két kisgyermek mellett 16 kilót, hogy egyszer sem ment edzeni a nappaliján túlra.

A Gyerünk, anyukám! internetes portál egy olyan online edzőterem, ami kisgyermekes anyukáknak segít szülés előtti, vagy még annál is sportosabb, csinosabb alakjuk elérésében. A 2019-es legendárium Étrend mágus kategóriájában egy orosházi származású édesanya, Mátrai Andrea végzett a második helyen. A netes oldal a „legkiemelkedőbbnek, legmenőbbnek, legkülönlegesebbnek” nevezte azokat a hölgyeket, akik ebben a versenyben helyezést értek el.

Andi elmondta, mindig is duci alkat volt. Sosem szerette a testnevelés órákat. Tíz évvel ezelőtt az esküvőjére sikerült lefogynia, de sajnos a kilók ezt követően azonnal visszajöttek rá. 2018 végén két 4 kilós gyerek megszülése után a 159 centi magassága mellett a 80 kilót már tényleg nagyon soknak érezte. Így vágott bele a netes életmódváltó programba otthon, egyedül, de végül csodás eredményekkel és sikerrel gazdagodva.

Milyen érzés most fürdőruhát húzni?

– Nagyon jó, bár a terhességek által meggyötört hasam még mindig nem olyan, mint korábban. Lassan húzódik vissza, viszont a formája tónusosabb, mint bármikor életemben. Amúgy a fürdőruha elég kényes kérdés. Meg is fogadtam, hogyha sikerül tartanom a súlyom, akkor jövőre veszek egy újat.

Neked talán még nehezebb volt a helyzeted, mert ahogy a GYA oldalán írtad, a fogyás nálad mindig lassan indul be. A 8 hét alatt leadott 2 és fél kg-ra azt írtad, az egy óriási eredmény.

– Igen, korábban 1 hónap diéta és sport kellett ahhoz, hogy beinduljon és lemenjen fél-1 kiló. Így nagyon örültem, hogy 2 hónap alatt diéta nélkül és főleg regeneráló, erősítő, állóképesség javító tornákkal – nem kardiókkal – sikerült megmozdítani a mérleg nyelvét. Pedig ekkor még nem is ez volt a fő cél.

Andi a fogyás előtt

Az a bizonyos cukor. Édesség, csoki, nasi. Mindenről lemondtál? A beszámolódban írtad, hogy az első két nap cukorelvonás állandó fejfájást okozott nálad. Ezt pedig egy még rosszabb dolog, a depresszió követte. Ezek a tünetek elmúltak? Olyan ez, mint egy alkoholfüggés? Lehet beszélni cukorfüggőségről, ami egy betegség, de ezek szerint gyógyítható?

– Szerintem a cukorfüggőség igenis létezik. A program étrendes ciklusokból épül fel. Ezeket a ciklusokat mindig szigorúan tartottam, és az elsőnél tényleg lemondtam minden finomított cukorról és azt tartalmazó ételről. Viszont ennek lezárása után visszaszivárgott a hétköznapjaimba. Ez tényleg függőség, nem tudtam teljesen megszabadulni tőle, viszont a mértékét erőteljesen lecsökkentettem. A mai napig vallom, hogy mindent szabad, csak van, amiből keveset. Vannak napok, amikor tényleg semmilyen cukortartalmú dolgot nem fogyasztok, de ez a ritkább. Viszont azzal, hogy figyelek az étkezéseim mennyiségére és minőségére (azaz az alapanyagok helyes megválasztására), a nasik mellett is sikerül tartanom a leadott kilóimat. Természetesen a heti 3 torna mindig megvan. A cukorelvonási tünetek a második étrendes ciklusomban sokkal kevésbé voltak intenzívek. A depresszió kevésbé ért el, és a fejfájás se tartott olyan sokáig. Annyiban tényleg gyógyítható a függőség, hogy mikor a teljes cukormentes ciklus lemegy, utána nem is kívánom annyira, sőt akkor már a túl sok édesség okoz kellemetlen tüneteket.

Nyolcvan kilóról indult

Külön főzöl magadnak és a családnak. Talán a legtöbb édesanyánál pont ez a fő kifogás a diétázásra, hogy nem akarják az egész családot „sanyargatni”, az viszont túl nagy áldozat a számukra, hogy külön készítsenek ebédet maguknak és a többieknek. Mondanál néhány példát, tippet, amikor tényleg csak 2-3 lépésben különbözik mondjuk a te levesed vagy főételed a többiekétől? Mert azért az általad vitt 1500 kcal-os étrend betartásánál minden apróságra oda kell figyelni.

– A legfőbb dolog talán, hogy a reggelik, vacsorák alkalmával teljes kiőrlésű termékeket fogyasztok, illetve hogy a fehér lisztes rántások, habarások elmaradnak. A főzelékek sűrítésére az egyik legjobb módszer – ami eltér a „normális” lisztestől – hogy a főzelék alapanyagául szolgáló zöldségből a megfőtt állapotában veszek ki és pürésítem, majd ezt adagolom vissza a főtömeghez. Másik tipp, hogy főzelékekhez együnk főtt tojást. Mindezek mellett megemlíteném, hogy a húsos ételeknél a csirkemell és a csirkecomb lett nálam a meghatározó, nem pedig a disznóhús. A leveseknél a tészta elhagyása segít sokat, így lehet csökkenteni a bevitt kalóriák számát. Vagy egy olyan aprósággal, hogy a 20%-os tejföl helyett joghurtot használok. Ez is sokat jelent.

Új testben új lélek

Nem csak fogytál, hanem tónusosodtál is. Milyen tornákat csináltál kezdetben milyen rendszerességgel, és mára hová fejlődött ez?

– Terhesség utáni regeneráló programmal kezdtem, mert akkor ez volt a fő célom, a regenerálódás. Ekkor főleg testtartásjavító, gátizomerősítő és állóképességjavító tornákat végeztem, például pilatest, gerinctréninget, formatornát és jógát. Már akkoriban is minimum hetente háromszor tornáztam. Ezután szintet léptem, és tovább haladtam mind a testtartás, mind az állóképesség javításában, erősítésben. Így tornáztam magam túl még két 8 hetes programon, majd videótárra váltottam, ahol főképp továbbra is az inkább erősítés alapú formatornákat, gerinctréningeket kerestem. A napokban fejezem be a Tónus Tréning programot, ami a kiinduló 0-s szinthez képest már 3-as szintű, haladó erősítő órákat tartalmazott. Ha számokban kell leírnom a fittségemet, akkor azt a 2 adatot tudnám legszemléletesebben adni, hogy a kezdő felmérésben a plank és a wall sit pózokat alig fél percig tudtam tartani, jelenleg a plankot több mint 2 percig, a wall sitet pedig már több mint 4 percig bírom.

Kiemelted, mennyire fontos az, hogy az embert lelkileg támogassa egy úgymond sorstárs, vagy egy egész sorsközösség. Anno téged is ez mozdított el a holtpontról. Így fogalmaztál: „Kitartottam, annak ellenére, hogy 2 hét után a mérleg többet mutatott, mint előtte, pedig lelkiismeretesen csak az étrendet követtem. Ez volt a mélypont. Ekkor írtam a csoportba, ahol rengetegen lelkesítettek, bátorítottak. Volt aki még személyes messenger üzenetben is megkeresett csak azért, hogy lelkesítsen, holott sose ismertem. Neki örökké hálás leszek emiatt.” Ma már te támogatsz másokat?

– Nagyon igyekszem, hiszen tudom, hogy nekem ez mennyire sokat jelentett. Próbálok aktívan jelen lenni a nagy Gyerünk, Anyukám közösségben, de ha valamelyik programban benne vagyok, akkor annak a kis csoportnak még intenzívebb tagjaként teszem ezt. Próbálom én is lelkesíteni az éppen mélyponton lévőket, de azokhoz is van mindig elismerő szavam, akik épp az eddig elért eredményeik látványos és boldog pillanatait osztják meg a csoporttal. Remélem, én is tudok úgy hatni ezekre az ismeretlen ismerősökre, mint ahogy ők hatnak rám!

Mit gondolsz? Meg fogod tudni tartani ezt a formát hosszútávon?

– Nagyon igyekszem. Ahogy jelenleg látom, a legnagyobb akadály az lesz, hogy hogyan zsúfoljam be majd a mozgást a mindennapjaimba, ha már dolgozom, és a két gyerkőcöt hozom-viszem az oviba. De én egy problémamegoldó alkat vagyok, szóval úgy vélem, hogyha meg akarom, meg tudom valahogy majd ezt is oldani.

A családtagjainak is szeretne példát mutatni

Hogyan látod? Fogyókúrázni, életmódod váltani áldozat?

– Igen. Kezdetben mindennapos áldozat, később, mikor már kezdjük megszokni, már kevesebbszer érezzük, hogy áldozatokat hozunk. A mindennapos rutin, ami mindenki lelkének a biztos nyugalmát adja, hirtelen felborul. A hozott szokások, a külső behatások mind-mind gátjai az életmódváltásnak, ami miatt oly nehéz ez. De ha hiszünk magunkban, akkor sikerülhet. Én is küzdök még, és vannak visszaeső napjaim, főleg, mikor vendégségben vagyok, de látom, hogy egyre könnyebb visszaállnom a helyes táplálkozásra. Igaz, a családtagoktól nem várom el, hogy nasik nélkül éljenek, és akkora adagokat egyenek, mint én, de úgy látom, jó hatással vagyok rájuk, és ők is kezdenek jó irányba elmozdulni. Amit a legjobban szeretnék, az az, hogy az életmódváltással olyan hatással legyek a gyermekeimre, hogy ők már ezt az egészségesebb életet lássák normálisnak, és tekintsék követendő példának, hogy majdan, amikor majd ők lesznek felnőttek, nekik ne kelljen életmódot váltani, mert már úgy éljenek, ahogy az a legegészségesebb a számukra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.