- hirdetés -

Szívem, elmész az iskolába Makarénáért és Nurszultánért? – bármennyire is szürreálisan hangzik, ez a mondat akár el is hangozhatna a nem túl távoli jövőben egy kedves szülő szájából, aki a 2019-ben engedélyezett új keresztnevekből választ gyermekei számára.

Egyre gyakoribb jelenségnek számít, hogy a szülők a megszokottól eltérő, elsőre meghökkentő keresztneveket adnak fiuknak vagy lányuknak. Ahhoz, hogy ezt szabadon megtehessék, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének keresztnevekről döntő ötfős testületéhez kell fordulniuk.

Nem kell mást tenniük, mint hogy kitöltenek egy internetről letölthető űrlapot, bejegyeztetik a választott keresztnevet a Miniszterelnökségnél vagy kérelmezik a helyi anyakönyvvezetőnél. Ez 2-3 hetes várakozást vehet igénybe, az elbírálást egy 14 pontos szempontrendszer alapján intézi.

Vannak keresztnevek, melyek elvéreznek a folyamat során, így továbbra sem fognak Táblácska, Cukorka, Balaton, Főni, Nintendó vagy Kazetta nevű gyerekek szaladgálni az óvodák udvarán, de így is van bőven furcsaság, melyet engedélyeztek. Jelenleg összesen 1780 férfi és 2333 lánynév szerepel a magyar utónévtárban.

A fiúnevek közül választhatjuk például a görög mitológiából ismert Agamennon, a latin szappanoperákból kihagyhatatlan Fernándó vagy éppen Kazahsztán fővárosának új elnevezését, a Nurszultánt is. A lánynevek közé idén bekerült többek közt a Trónok harca egyik főszereplőjének magyarosított változata, a Denerisz, de megtalálható a Makaréna vagy a Dzsindzser elnevezés is.

A Trónok harca főszereplőjének magyarosított változatát, a Deneriszt is választhatjuk innentől (Fotó: Popculture)

2019-ben anyakönyvezhető különleges férfi nevek:

Apaj, Agamennon, Alpár, Aszmet, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hananjá, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, ​Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kresmir, Kücsid, Lizander, Lukréciusz, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel

2019-ben anyakönyvezhető különleges női nevek:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Denerisz, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.