- hirdetés -

Ahogyan az a korábbi években tettük, idén is megkértük a történelmi egyházak helyi vezetőit, mondják el gondolataikat az adventről. Az útról, amellyel megérkezünk a mai estéhez.

Ördög Endre evangélikus igazgató lelkész

Az adventet nem mi, emberek gondoltuk ki. Nem a teológusok, nem az egyház, nem tradíciókat meghonosító, és azokat továbbvivő emberi igyekezet. Az Isten gondolata és tette az advent: az ő érkezése. Amíg új élet születik a világba, amíg van értelme akár csak egyetlen emberi létezőnek is megmutatni azt az utat, amely nem a teremtettség rendjétől való elfordulás, hanem a kiteljesedés útja, addig az Istennek lesz adventje. Gyertyát gyújt, minden évben, szépen sorban, vasárnapról vasárnapra, hogy egyre nagyobb legyen a fény, és meglássék végül az ünnepben, hogy ő nem uralkodni akar rajtunk, hanem velünk lenni: felemelni, segíteni, csodát tenni, végig kísérni, és elvezetni a teljesség, a múlhatatlan felé. Ez a szelíd, velünk élő szeretet nem is jelenhetett meg másban, mint egy kisgyermekben. Advent legnagyobb ajándéka, hogy őt várhatjuk – és Ő fog megérkezni.

Szalkay Róbert református lelkész

Advent első vasárnapján mindenhol felgyulladnak a fények, díszkivilágítástól fényesek a települések, meggyújtják az adventi koszorúkon a gyertyákat. Adventben, Karácsonyra készülve tegyünk fel magunknak egy fontosabb kérdést: mennyire kedves nekünk a „nagy, ünnepi kivilágítás”, amit Mennyei Atyánk ragyogtatott a világra, több mint 2000 évvel ezelőtt, Jézus Krisztus születése napján. A bűn, az istentelenség sötétségében Isten gyújtott világosságot – Ő adott egy díszkivilágítást – a betlehemi csillag által, amely mutatta az utat a napkeleti bölcseknek Jézus Krisztushoz. És mutatja az utat Őhozzá, a Megváltóhoz, Egyházához mind a mai napig. A Karácsony nagy ajándéka ingyen van: ez maga Jézus Krisztus és általa az örök élet. Ez HÍV MINDNYÁJUNKAT az ünnepi istentiszteleteken való örvendezésre és hálaadásra, Megváltónkkal való találkozásra.

Iványi László katolikus esperesplébános

„Nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek. Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában.” Betlehemben összeölelkezett az ég és a föld. Világra jött a Megváltó. A szegényes jászoltól indult el útja. Királyi palástja a pólya, amelybe édesanyja betakarta. Látogatói a pásztorok. Tőle származik a béke a jóakaratú embereknek.

Örvendezzünk az Úrban mindnyájan, mert megszületett Üdvözítőnk: ma szállott közénk a mennyből az igazi békesség! Békés, boldog, örömteli karácsonyt kívánok Orosháza minden lakójának, és Isten áldásaiban gazdag új esztendőt!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.