Egy különlegességgel is gazdagíthatjuk a karácsonyi desszertkínálatot. Diós és mákos is egyszerre. De ez most nem bejgli, hanem flódni.
Karácsonyi flódni
Hozzávalók:
(10
személyre)
- 80 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 1/2 t. sütőpor
- 1 dl tejföl
- 2 tojás
- kb. 1 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
- 1 db cirom reszelt héja
- egy csipet só
A töltelékhez:
Alma:
- 40 dkg alma
- 10 dkg cukor
- citromhéj
- fahéj, szegfűszeg
- 5 dkg zsemlemorzsa
Dió:
- 40 dkg darált dió
- 15 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- fahéj
Mák:
- 40 dkg darált mák
- 15 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- narancshéj
A tetejére:
- 1 tojássárgája
Egyéb:
- 10 dkg baracklekvár
Elkészítési mód:
A megpucolt, lereszelt almát összekeverjük a cukorral, a lereszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, majd megfőzzük. Szűrő segítségével lecsurgatjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával. A diót és a mákot külön – külön a hozzávalókkal elkeverjük, megfőzzük, majd félrerakjuk.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, amelyet 5 részre osztunk, és vékonyra nyújtunk. Kivajazott tepsibe tesszük az első réteget, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elterítjük rajta az almatölteléket. A következő réteggel lefedjük, megkenjük baracklekvárral, és a mák felét elterítjük rajta. Azután ismét lefedjük, megkenjük lekvárral, majd a dió felét elterítjük rajta. Ezt a műveletet ugyanígy ismételjük: mák, tészta, lekvár, dió, tészta. A sütemény tetejét megkenjük tojássárgájával, bevagdaljuk, és 160 °C-on kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Tipp: Aki szereti, a tölteléket megbolondíthatja mazsolával!