- hirdetés -

Egy különlegességgel is gazdagíthatjuk a karácsonyi desszertkínálatot. Diós és mákos is egyszerre. De ez most nem bejgli, hanem flódni.

Karácsonyi flódni

Hozzávalók:
(10 személyre)

  • 80 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 1/2 t. sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojás
  • kb. 1 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
  • 1 db cirom reszelt héja
  • egy csipet só

A töltelékhez:

Alma:

  • 40 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • citromhéj
  • fahéj, szegfűszeg
  • 5 dkg zsemlemorzsa

Dió:

  • 40 dkg darált dió
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • fahéj

Mák:

  • 40 dkg darált mák
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • narancshéj

A tetejére:

  • 1 tojássárgája

Egyéb:

  • 10 dkg baracklekvár
Fotó: Fuszek Gábor

Elkészítési mód:

A megpucolt, lereszelt almát összekeverjük a cukorral, a lereszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, majd megfőzzük. Szűrő segítségével lecsurgatjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával. A diót és a mákot külön – külön a hozzávalókkal elkeverjük, megfőzzük, majd félrerakjuk.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, amelyet 5 részre osztunk, és vékonyra nyújtunk. Kivajazott tepsibe tesszük az első réteget, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elterítjük rajta az almatölteléket. A következő réteggel lefedjük, megkenjük baracklekvárral, és a mák felét elterítjük rajta. Azután ismét lefedjük, megkenjük lekvárral, majd a dió felét elterítjük rajta. Ezt a műveletet ugyanígy ismételjük: mák, tészta, lekvár, dió, tészta. A sütemény tetejét megkenjük tojássárgájával, bevagdaljuk, és 160 °C-on kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Tipp: Aki szereti, a tölteléket megbolondíthatja mazsolával!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.